Prejsť na obsah

Týždeň otvorených dverí v Psychosociálnom centre

Začiatkom júna 2007 sa v Psychosociálnom centre s pomocou OZ Podané ruky zahájili projekt ,,Psychosociálne centrum je tu pre všetkých“ a to plnením čiastkových úloh. Projekt bol podporený v rámci grantovej výzvy Konto Orange „Šanca pre Váš región“. Uskutočnili sa stretnutia realizátorov a účastníkov projektu a zároveň prebehlo školenie dobrovoľníkov, ktorí sa aktívne spolupodieľajú na činnostiach.
Zahájila sa výroba darčekových predmetov, ktoré verejnosť bude môcť zhliadnuť na akcii Týždeň otvorených dverí v Psychosociálnom centre na Jegorovovom námestí, ktorý sa uskutoční 24. 9. 2007 – 28. 9. 2007. Vyvrcholí otvoreným Infostánkom v priestoroch Hlavnej ulice pri Immaculate dňa 28. 9. 2007 v čase od 10.00 – 18.00 hodiny.
„Cieľom projektu je predstaviť Psychosociálne centrum širokej verejnosti a informovať ju o pomoci, ktorú poskytuje mesto Košice všetkým obyvateľom, ktorí to potrebujú. Pokúsime sa o búranie psychických bariér v myslení ľudí, o prekonávanie predsudkov voči ľuďom s psychickým ochorením, ale i voči využívaniu služieb odborníkov starajúcich sa o psychické zdravie a sociálne blaho,“ povedala riaditeľka centra Miroslava Heráková. Centrum taktiež zorganizuje tvorivú dielňu v dennom stacionári pre ľudí s psychickým ochorením. Kreatívne výrobky z dielne následne poslúžia ako darčekové predmety pre návštevníkov Psychosociálneho centra počas Dní otvorených dverí.
Je mýtom, že služby Psychosociálneho centra môžu využívať iba ľudia s vážnym psychickým ochorením. Cieľová skupina je podstatne širšia – pacienti s Alzheimerovou chorobou, ľudia, ktorí si chcú precvičiť pamäť v kurzoch Tréningov pamäti alebo so záujmom o relaxácie, rodičia s problémovým dieťaťom, riešenie rozvodovej situácie partnerov, nezamestnaní, tí ktorí si chcú overiť svoje schopnosti prostredníctvom testov a mnohí iní. „Zatiaľ mesto Košice podporuje takéto centrum. Je to súčasťou našich sociálnych aktivít, ale ozývajú sa aj hlasy za jeho zverenie do súkromných rúk,“ dodal primátor mesta František Knapík