Prejsť na obsah

Útulok pre psov v Haniske je beznádejne preplnený

Počet opustených zvierat v mestách a na dedinách zo dňa na deň alarmujúco stúpa. Podľa slov Dany Tóthovej, manažérky Únie vzájomnej pomoci ľudí a zvierat (U.V.P.), prijme košický útulok priemerne tristo až štyristo hlásení o stratených a opustených zvieratách. Naproti tomuto tvrdeniu však stojí smutné číslo symbolizujúce počet ľudí ochotných osvojiť si zvieratko, ktoré stále klesá. „Serióznych záujemcov, ktorí si zvieratko osvoja je mesačne 30 – 40. To je desaťnásobne menej, ako je potrebné“, dodáva.
Situácia v útulku je neúnosná, keďže dlhé mesiace zápasí s preplnenosťou. „Kapacitu sme už dávno prekročili,“ komentuje stav v útulku jeden zo zamestnancov. Ku koncu minulého roka evidovala U.V.P až 2050 opustených zvierat. Dnes sa ich v útulku nachádza asi sto. Sú to prevažne kríženci rôznych psích plemien, čistokrvní sú skôr raritou. Šesť stálych zamestnancov Únie vzájomnej pomoci ľudí a zvierat a takmer 50 dobrovoľníkov sa však dennodenne stará nielen o približne stovku opustených psíkov, ale aj o niekoľko mačiek. Zabezpečujú kompletnú starostlivosť o priestory a pozemok útulku a o jej štvornohých obyvateľov.
„Ľudia nájdu na ulici opusteného psíka a prinesú nám ho,“ konštatuje zamestnanec útulku a dodáva, že často kvôli nedostatku miesta musia ľudí poprosiť o to, aby si psíka nechali u seba doma aspoň do času, kým sa počet psíkov v útulku nezníži. Tvrdí, že celkovo má záujem o psíkov kolísavý charakter. „Sú slabšie aj silnejšie mesiace. Tento je slabší,“ hovorí. Ak má však niekto záujem osvojiť si zvieratko, môže sa prísť do útulku aj v týchto dňoch, okrem stredy, v čase od 14.30 do 16.00. Zároveň však odkazuje všetkým záujemcom, „aby tento čas dodržiavali,“ pretože mimo vyhradeného času sa potrebujú venovať zvieratám a starostlivosti o areál útulku.
Ľudí, ktorí sa rozhodnú osvojiť si opustené zviera a starať sa o neho, je málo. Ak sa však niekto odhodlá zvýšiť počet adoptívnych rodičov, mal by si so sebou priniesť občiansky preukaz, vôdzku a obojok. Za psa síce útulku nezaplatí nič, no pri adopcii je potrebné, aby uhradil základné veterinárne náklady, ktoré zahŕňajú kompletné očkovanie, odblšenie a odčervenie. Poplatok sa pohybuje približne vo výške 650 slovenských korún.
V súčasnosti sú útulky pre opustené zvieratá v 25 slovenských mestách. Prvý a doposiaľ jediný útulok v Košiciach a blízkom okolí bol zriadený v roku 2000 pod hlavičkou neziskového občianskeho združenie Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov na pozemku bývalého Pomocného roľníckeho hospodárstva v Haniske. Predmetné pozemky prenajalo mesto Košice občianskemu združeniu U.V.P. na desať rokov za symbolickú 1 korunu s možnosťou predĺženia nájomnej zmluvy. Priestory a pozemky spĺňajú všetky potrebné podmienky a v súčasnosti sa dokonca uvažuje aj o ich rozšírení. Dodnes však útulok nie je napojený na inžinierske siete. Je prevádzkovaný bez elektrickej energie a pitnej vody.
Pokiaľ ste milovníkom zvierat a záleží vám na nich, U.V.P. prijme akúkoľvek pomoc. Či už priamu, formou osvojenia si zvieratka alebo darovaním potravín, materiálneho vybavenia či finančným darom.
Spracovala: K. Jureková