Prejsť na obsah

Uzavreté komunikácie chcú otvoriť pre dopravu čo najskôr, na stavbe MET budú robiť aj v nedeľu

Práce na stavbe druhej etapy modernizácie električkových tratí (MET) pokračujú podľa stanovených termínov. Ulicu B. Němcovej, Zimnú a Letnú chce zhotoviteľ diela (EUROVIA SK) sprístupniť pre MHD a individuálnu automobilovú dopravu čo najskôr. Aby to dosiahli a odľahčili tak autami „preťaženú" Komenského ulicu, budú stavbári robiť na všetkých ucelených častiach stavby MET nielen počas sobôt, ako tomu bolo doteraz, ale aj počas nedieľ.

Primátora mesta Richarda Rašiho o tom informoval dnes (25. 4. 2017) na kontrolnom dni generálny riaditeľ spoločnosti EUROVIA SK Róbert Šinály, a riaditeľ košického závodu EUROVIA SK, Štefan Bálint.

„Na križovatke VSS už máme preložené všetky inžinierske siete, preložku sme ukončili dnes ostrým prepojom vody, začíname budovať podložia a železničný spodok," uviedol R. Šinály. „Podobná situácia je aj v uzle Boženy Němcovej a Zimná, kde máme preložky takisto hotové, robíme tam koľajový spodok a zvršok. No a otvorili sme nový uzol, ulicu Komenského, kde demontujeme troleje, búrame koľajový zvršok a začíname s prekládkou inžinierskych sietí."

Doposiaľ mali stavbári taký pracovný režim, že v obytnom území robili, okrem pracovných dní, iba v sobotu. Zhotoviteľ diela chcel totiž ľuďom dopriať aspoň cez časť víkendu pokoj, aby si mohli odpočinúť.

„Avšak na základe podnetov od ľudí, ktoré nám prišli v uplynulých dňoch, budeme pracovať počas sobôt a nedieľ do piatej popoludní, aby sme práce ukončili čo najskôr."

Primátor mesta zdôraznil, že všetky cesty, po ktorých by mohli premávať motorové vozidlá, treba sprevádzkovať čo najskôr aj preto, aby sa odľahčili všetky cestné komunikácie, dotknuté práve uzáverou Komenského ulice.

„Chcem ale poprosiť všetkých vodičov, aby sledovali meniace sa dopravné situácie. Pretože bez koordinácie mesta, zhotoviteľa, obyvateľov mesta, a najmä vodičov, nie je možné nájsť optimálne riešenia situácie. Ide o historicky najväčšiu rekonštrukciu, aká kedy v meste bola, na rekonštrukciu košických električkových tratí a obnovu mestskej hromadnej dopravy preinvestujeme viac ako dvesto miliónov Eur. Bude to na prospech všetkých Košičanov. Samozrejme, prináša to aj negatíva, hluk, prašnosť, obmedzenia v doprave. Výsledok však bude stáť za to, budeme mať modernú, komfortnú, ale predovšetkým bezpečnú mestskú hromadnú dopravu. Všetkých preto prosím o trpezlivosť, vodičov o to, aby aj v týchto kritických chvíľach vydržali, a sami aktívne vyhľadávali cesty, kadiaľ sa po obchádzkových trasách dostanú na miesta, kam sa musia dostať."

Video si môžete pozrieť tu: https://youtu.be/kZY-5WqKJ1A