Prejsť na obsah

V Bratislave krstili knihu s názvom Ľadový hokej vo filatelii

Hviezdna zostava československého a slovenského športu a olympizmu sa stretla v Bratislave na krste publikácie s názvom "Ľadový hokej vo filatelii". Unikátnu knižnú novinku pokrstili pukmi, s ktorými sa bude hraťna MS 2011 IIHF v Bratislave a Košiciach (29.4.-15.5.), štyria zástupcovia slovenského olympizmu - čestný člen Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a čestný prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) Vladimír Černušák, bývalá dlhoročná podpredsedníčka SOV a šéfka Slovenského atletického zväzu (SAZ) Mária Mračnová, predseda Slovenskej spoločnosti olympijskej a športovej filatelie a vydavateľ tejto novinky Ervín Smažák a legendárny československý hokejista Jozef Golonka - a hosť spoza rieky Morava - predseda spoločnosti Olymp Sport, spoločnosti českej športovej a olympijskej filatelie Jaroslav Petrásek.

Vedúci výroby poštových známok a cenín Slovenskej pošty Vladimír Stolár podotkol, že Slovenská pošta vydala už piatu známku v histórii s hokejovým motívom. "Tentokrát je na nej znázornený moment, keď slovenský reprezentant Pavol Demitra v stretnutí s Ruskom na ZOH 2010 vo Vancouveri premieňa samostatný nájazd, vďaka ktorému Slovensko vyhralo 2:1. Nominálna hodnota tejto známky je 0,40 euro, ďalších 0,50 euro stojí druhá časť známky, na ktorej je ruský brankár Iľja Bryzgalov v okamihu Demitrovho úspešného nájazdu," opísal Vladimír Stolár novú poštovú ceninu z dielne akademického maliara Ivana Bencu a športového fotografa Jána Súkupa.

Jedným z krstných otcov publikácie "Ľadový hokej vo filatelii" bol aj povestný hokejový búrlivák a kanonier Jozef Golonka, ktorý práve na MS 1959 v Bratislave vsietil prvý gól v drese Československa a po tomto šampionáte ho vyhlásili za tretieho najlepšieho hráča celých MS. Autori poštových cenín ho milo prekvapili, keď na príležitostnú pečiatku k otvoreniu MS 2011 v Bratislave si vybrali karikatúru Jozefa Hrušovského, ktorý bývalého kapitána československej reprezentácie zachytil v typickom výskoku po dosiahnutí gólu. Motívom príležitostnej pečiatky k otvoreniu MS 2011 IIHF v Bratislave a Košiciach je portrét slávneho košického rodáka a československého reprezentanta Ladislava Trojáka z dielne akademického maliara Ivana Schurmanna.

source: IIHF