Prejsť na obsah

V Košiciach bol vyhlásený I. stupeň pohotovosti, všetky cesty sú zjazdné

V utorok 15. februára o 11.30 hod. vyhlásil hlavný inšpektor komunikácií mesta Košice Václav Kohoutek I. stupeň pohotovosti. Dôvodom na zvýšenie základného situačného stupňa, ktorý funguje v bežných zimných podmienkach, bolo stále sneženie sprevádzané silným nárazovým vetrom. Predovšetkým kvôli vetru sa zhoršili podmienky na väčšine komunikácií. "Najväčšie problémy máme v južných častiach mesta, kde vietor neustále zafukuje cesty. Hlavne v Krásnej, Poľove, okolo letiska sa vytvárajú snehové jazyky, treba neustále pluhovať a posypávať komunikácie. Na cestách je 16 veľkých mechanizmov a ďalšie traktory," informoval Václav Kohoutek. Doprava v Košiciach je zabezpečená plynulo, s minimálnym zdržaním len v niektorých častiach mesta (napr. obec Ťahanovce).

Spoločnosť KOSIT, zabezpečujúca v meste zimnú údržbu, má na takéto situácie zmluvne dohodnuté aj ďalšie mechanizmy, ktoré sú pripravené vyraziť na cesty podľa potreby. Keďže meteorológovia hlásia až do piatku snehové prehánky, I. stupeň pohotovosti bude v najbližších dňoch pokračovať.

Prvý stupeň zimnej pohotovosti sa vyhlasuje v mimoriadnych poveternostných podmienkach, keď nie je možné zabezpečiť zjazdnosť komunikácií v poradí a v časových limitoch stanovených operačnými plánmi. Vyhlasuje ho hlavný inšpektor komunikácií. Pri vyhlásení tohto stupňa aktivuje všetku dodávateľmi dostupnú mechanizáciu a pracovné sily, pričom sa údržba zabezpečuje operatívne, podľa potreby a konkrétnej situácie (bez zohľadnenia dôležitosti a poradia určeného operačným plánom).