Prejsť na obsah

V Košiciach odhalili pamätnú tabuľu Ladislavovi Trojákovi

Na priečelí košickej Steel Arény - Štadióna Ladislava Trojáka dnes slávnostne odhalili pamätnú tabuľu tomuto košickému rodákovi a významnému československému hokejistovi. Ladislava Trojáka počas tohtoročných majstrovstiev sveta na Slovensku slávnostne uvedú aj do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

S menom Ladislava Trojáka je spojená história hokeja na východnom Slovensku a zvlášť v Košiciach. Troják si ako prvý Slovák obliekol reprezentačný dres Československa a v roku 1947 sa stal majstrom sveta. Za reprezentáciu nastúpil 75-krát a dal v nej 37 gólov.

Nestor košického hokeja sa narodil 15. júna 1914 v Košiciach. Do roku 1934 hral hokej v rodnom meste, neskôr až do svojej tragickej smrti za LTC Praha, s ktorým vybojoval päť titulov. Na ZOH 1948 vo švajčiarskom St. Moritzi bol vlajkonosičom česko-slovenskej výpravy. Ladislav Troják a ďalších päť hráčov výberu Československa v novembri 1948 havarovalo v malom lietadle nad kanálom La Manche. Od roku 2002 patrí do Siene slávy slovenského hokeja.
Košický zimný štadión, ktorý vybudovali v meste začiatkom šesťdesiatych rokov minulého storočia, niesol jeho meno a na jeho mieste dnes stojí moderná Steel aréna - Štadión Ladislava Trojáka.

zdroj: IIHf