Prejsť na obsah

V Košiciach sa od piatka do nedele bude opäť dobrovoľne testovať na Covid-19

V súvislosti so zhoršovaním pandemickej situácie a vysokou mierou pozitivity počas minulotýždňového celoplošného testovania, resp. skríningu pripravuje mesto Košice ďalšie kolo dobrovoľného testovania. V poradí štvrté celomestské testovanie potrvá od piatka 29. januára do nedele 31. januára.

„Výsledky nedávneho testovania nám žiaľ potvrdili, že situácia v meste vonkoncom nie je ideálna a žiaľ naďalej sa zhoršuje. Na našich odberných miestach sme počas uplynulého týždňa zachytili takmer 1000 pozitívnych ľudí, za pondelok a utorok k nim pribudlo ďalších 200 ľudí. Dnes sa napríklad otestovalo takmer 1700 ľudí a pozitivita dosiahla vyše 4 percentá. Aj preto každého žiadame, aby dodržiaval všetky v súčasnosti platné nariadenia a nechal sa otestovať. Obávame sa, že situácia sa môže stať nezvládnuteľná,“ varoval primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý).

Definitívny počet a lokalizácia odberných miest bude zverejnená v štvrtok

Počet odberných miest by sa mal tentoraz pohybovať okolo čísla 70. Ich zoznam spolu s počtami odberným tímov bude zverejnený po štvrtkovom rokovaní Krízového štábu mesta Košice a videokonferencii so starostami mestských častí na stránke korona.kosice.sk.  

V týchto dňoch je v meste aj naďalej v prevádzke pätica veľkokapacitných odberových miest: Magistrát mesta Košice Trieda SNP 48/A, Spoločensko – relaxačné centrum na ulici Milosrdenstva 4, výmenník Važecká na Galaktickej ulici 1/A, Kulturpark na Kukučínovej ulici 2 a Amfiteáter na Festivalom námestí 2.

Tie budú v štvrtok otvorené od 9.00 - 17.00 hod., v piatok počas celomestského testovania ich bude môcť verejnosť využiť od 9.00 do 20.00 hod. Ďalšie odberové miesta prevažne na školách a v budovách mestských častí budú otvorené v piatok od 16.00 – 20.00 hod. V sobotu a v nedeľu bude všade jednotný otvárací čas 9.00 – 17.00 hod.

Registrácia bude možná výlučne elektronicky

Všetky odberné miesta budú pracovať výlučne v elektronickom režime. Využijú aplikáciu, na vývoji ktorej sa podieľala mestská časť Sídlisko KVP a spoločnosť Deutsche Telekom IT Solutions. Mesto si ju úspešne odskúšalo počas predchádzajúcich testovaní a c súčasnosti je v nej zaregistrovaných takmer 90 000 ľudí.

Tí už nebudú musieť pred testovaním opätovne zadávať svoje údaje, keďže tak urobili už počas predchádzajúcich kôl testovania. Administratívni pracovníci si ich už len overia, čím sa zvýši plynulosť testovania. Takisto po skončení testovania každému dôjde SMS s výsledkom testu a nebude tak musieť zostať čakať na odbernom mieste.   

Záujemcovia o testovanie, ktorí sa doteraz nestihli zaregistrovať, tak môžu urobiť po kliknutí na ikonku eRegistrácia na testovanie na stránke korona.kosice.sk. Môžu pritom využiť svoj počítač, tablet alebo mobilný telefón. V opačnom prípade to za nich ešte pred testovaním urobí administratívny pracovník na danom odbernom mieste.

Hoci vďaka elektronickej registrácii nie je potrebné čakať na vytlačené potvrdenie o výsledku svojho testu, každý, kto okrem SMS-ky bude chcieť dostať v papierovej forme od administrátora, si naňho bude musieť na odbernom mieste počkať zhruba 20 minút.