Prejsť na obsah

V Košiciach sa v súčasnosti revitalizujú parky a vnútrobloky za takmer 4 milióny eur

V súčasnosti sa spolu v siedmich košických mestských častí (Sever, Juh, Sídlisko Ťahanovce, Sídlisko KVP, Sídlisko Dargovských hrdinov, Západ a Staré Mesto) revitalizujú verejné priestranstvá a parky za takmer 4 milióny eur. Medzi týmito investíciami sú už zahrnuté aj revitalizácie troch parkov a jedného verejného priestranstva v celkovej hodnote 926 000 eur, ktoré sa začali v pondelok.

Víťazné spoločnosti z verejných obstarávaní si včera prevzali staveniská, na ktorých začínajú pracovať robotníci a stavebné mechanizmy. V zmysle podpísaných zmlúv majú byť všetky tieto revitalizácie dokončené do 31. októbra tohto roka.

Z eurofondov zatiaľ pritieklo 2,7 milióna, ďalšie zelené eurá ešte môžu prísť

Všetky revitalizácie zelených plôch sú financované z eurofondov. mesto na nich získalo nenávratný finančný príspevok vo výške 2,7 milióna eur. Táto suma nebude konečná, keďže z dôvodu nárastu cien stavebných materiálov požiadalo mesto na základe usmernenia riadiaceho orgánu o dodatočný finančný príspevok.

Podľa košického primátora mesta Jaroslava Polačeka (nezávislý) všetky v súčasnosti uskutočňované revitalizácie spríjemnia životné prostredie obyvateľov viacerých mestských častí, pričom dlhodobým cieľom vedenia mesta je čo najviac „zazelenať“ metropolu východu. V pláne sú aj ďalšie obnovy parkov a verejných priestranstiev ako napr. na Pasteurovom námestí, či projekt Ťahanovskej vodnej záhrady, kde oddelenie strategického rozvoja magistrátu mesta už podalo žiadosti, resp. sa chystá zapojiť do ďalších eurofondových výziev.

„Veríme, že v nich budeme úspešní tak ako doteraz a v ďalších lokalitách budeme môcť realizovať ďalšie zaujímavé zelené projekty. Tešíme sa z každého verejného priestoru, ktorý sa po svojej obnove stane atraktívnejším miestom pre oddych alebo športové aktivity našich obyvateľov. Takisto som rád, že aj tieto projekty prispievajú k zmierneniu dôsledkov ekologickej a klimatickej krízy,“ skonštatoval.

V Starom Meste a na Severe sa zrevitalizujú tri parky

Revitalizáciu dvoch parkov v Starom Meste medzi obytnými domami medzi ulicami Branisková, Tatranská a Čsl. armády a medzi ulicami Kuzmányho, Kpt. Nálepku a Čsl. Armády bude mať na starosti spoločnosť Cesty Košice. Tá uspela vo verejnej obstarávaní s ponukou za takmer 640 000 eur.

Na doposiaľ nevyužívaných plochách sa vybudujú detské ihriská, dažďové záhrady, chodníčky, ihriská na športové aktivity, venčoviská, doplní sa verejné osvetlenie. Takisto sa doplnia lavičky a ďalšie prvky drobnej architektúry. Zazelením sa okrem zlepšenia ekologickej stability vytvorí aj atraktívny verejný priestor pre športové aktivity a príjemné trávenie voľného času.

Ďalší park, tentoraz v mestskej časti Sever sa zrevitalizuje aj na ulici Obrancov mieru. Investíciu v hodnote takmer 136 000 eur bude rozdelená na dve časti a zrealizuje ju spoločnosť ProGarden z Kostolian nad Hornádom. Najprv sa z parku odstráni súčasný mobiliár, betónové obrubníky a povrchy spevnených plôch. Namiesto nich pribudnú nové povrchy parkových chodníkov a spevnených plôch, doplnia sa lavičky, odpadkové koše alebo zahradzovacie stĺpiky. V ďalšej časti sa uskutočnia sadové úpravy spočívajúce v ošetrení existujúcich stromov ako aj rôznych druhov rezoch stromov a krovín. Zároveň sa vysadia nové stromy a obnovia sa trávnaté plochy.

Na Lidickom námestí si na svoje prídu rodiny s deťmi aj psíčkari

Rovnaká spoločnosť bude mať na starosti aj stavebné práce za vyše 151 000 eur na revitalizáciu verejného priestranstva na Lidickom námestí v mestskej časti Dargovských hrdinov. V rámci nich sa tam vynoví detské a fitnes ihrisko, na ktorom pribudnú viaceré prvky pre cvičenie rôznych častí tela. Takisto sa tam vysadí zeleň a pribudnú aj viaceré atrakcie pre všetky vekové kategórie. Pre psíčkarov bude k dispozícii aj kynologické ihrisko na tréning ich štvornohých miláčikov do kruhu, pre slalom alebo skokové prekážky.

Starosta mestskej časti Dominik Babušík (Košický klub) hovorí, že revitalizácia Lidického námestia bola jednou z viacerých požiadaviek na vedenie mesta týkajúcich sa investícií, ktoré skvalitnia život ich obyvateľom.

„Teší ma, že na našom sídlisku po dokončení na jeseň tohto roku pribudne nová zeleň, detské ihriská a mobiliár. Určite sa táto lokalita stane aj vyhľadávaným miestom pre psíkov. Na neďalekej materskej škole na Kalinovskej ulici sa dokončuje aj ďalší zelený projekt, ktorý môže slúžiť aj na vzdelávacie účely pre žiakov všetkých materských a základných škôl na našom sídlisku. Verím, že takéto zmysluplné investície zo strany mesta budú u nás pokračovať,“ skonštatoval pri začiatku stavebných prác.

Tesne pred dokončením je vnútroblok na Čínskej

Spomedzi už rozbehnutých zelených projektov je najďalej nová oddychová zóna sa za takmer 127 000 eur vo vnútrobloku na Čínskej ulici, kde stavbári už dokončujú posledné úpravy. Tri dažďové záhrady, položenie zelených striech a ďalšie práce, kde sa nahradia betónové plochy za zeleň, sa uskutočňujú aj v areáli materskej škole Kalinovská 9 na sídlisku Dargovských hrdinov. Dokončenie stavebných prác za takmer 660 000 eur je naplánované na koniec júla.

Stavebný ruch je v súčasnosti vidieť aj pri revitalizácii budovy a schodov košického magistrátu na Triede SNP za vyše 1,14 milióna eur, ktorá sa má skončiť v auguste. Stavbári momentálne pracujú aj na obnove vnútrobloku medzi Turgenevovou a Lomonosovovou v mestskej časti Juh, kde postupne pribúdajú detské ihriská a športoviská, zeleň, dažďové záhony, nové prístupové chodníky, či komunitná záhrada.

Investíciu za vyše 725 000 eur by mohli obyvatelia využívať už koncom letných prázdnin. Na september je naplánovaná aj ukončenie regenerácie vnútrobloku Jasuschova – Bauerova na sídlisku KVP za takmer 403 000 eur, kde sa vytvára celoročná oddychová zóna s dôrazom na voľnočasové aktivity detí a rekreačný šport.