Prejsť na obsah

V Košiciach začala Synoda Evanjelickej cirkvi a.v.

Slávnostnými službami božími v evanjelickom kostole začalo sa dnes v Košiciach dvojdňové rokovanie Synody Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV).
Najvyššie grémium ECAV, ktorého sa zúčastňujú aj predstavitelia evanjelických cirkví z Poľska, Česka a Maďarska a zástupcovia Ministerstva kultúry SR, zhodnotí pôsobenie cirkvi od ostatnej synody vlani v Ružomberku. Zaoberať sa bude aj návrhmi zmien v cirkevnej ústave ECAV a jej cirkevných zákonoch. Synodu otvoril svojim príhovorom aj primátor mesta František Knapík.

Synoda rokuje pod biblickým heslom Silou a chválospevom je mi Hospodin, stal sa mi záchranou.

ECAV je po Katolíckej cirkvi druhá najväčšia na Slovensku a má vyše 370 000 členov. Vychádza z Písma svätého – Biblie ako prameňa viery i pravidla života a zo Symbolických kníh (Kniha svornosti), ktoré považuje za jediný správny výklad Písma svätého. Augsburské vyznanie z roku 1530 je po Písme svätom – Biblii základným prameňom viery. Podľa neho sa nazývajú evanjelici augsburského vyznania, ktorých symbolom je Lutherova ruža. Vnútorná organizácia cirkvi je založená na princípoch samosprávy a rovnoprávnosti všetkých jej členov bez rozdielu rasy, jazyka, pohlavia a sociálneho postavenia.

Zdroj:TASR