Prejsť na obsah

V mesiaci január viac ako trinásťtisíc Košičanov v Kancelárii prvého kontaktu

Striedajúce sa pracovníčky rozšíreného počtu šiestich pracovísk miestnych daní za toto obdobie vybavili vyše šesťtisícpäťsto Košičanov. Rekordným bol aj posledný januároví deň s počtom 859 došlých daňovníkov. Podporné pracovisko podateľne miestnych daní s výdajom tlačív, kopírovaním a osvedčovaním vybavilo v uplynulom mesiaci spolu viac ako štyritisíc žiadateľov a pracovisko miestneho poplatku za komunálny odpad vyše dvetisíc obyvateľov mesta. Pokladne využilo tisícšesťsto platiteľov, podateľňu vyše tísíc klientov a ostatné informačné pracoviská - dopravy, správy majetku, výstavby a sociálnej oblasti - spolu približne dvesto návštevníkov. Celkovo jedenásť pracovísk Kancelárie prvého kontaktu, keďže viacerí Košičania súbežne využili niekoľko obslužných pracovísk, zaznamenalo v mesiaci január spolu pätnásťtisícdeväťsto vybavovaných klientov.

Pre obyvateľov mesta, ktorí ešte Kanceláriu prvého kontaktu nenavštívili, môže byť zaujímavá skutočnosť, že tak môžu urobiť v ktorýkoľvek pracovný deň počas celého týždňa. Pracoviská kancelárie vybavujú aj v čase obedňajšej prestávky, ráno od ôsmej hodiny, v stredu s predĺženou popoludňajšou pracovnou dobou do pol piatej.

Druhou súvisiacou skutočnosťou je povinnosť ohlásenia vzniku a zániku daňovej povinnosti správcovi dane, a to nielen v mesiaci január, ale v priebehu celého predchádzajúceho roka do 30 dní od jej vzniku alebo zániku, teda od povolenia vkladu do katastra.

V minulom roku za osem mesiacov činnosti - od otvorenia KPK začiatkom mesiaca máj - bolo celkovo na prízemí mestského magistrátu vybavených 52 870 návštevníkov: Priemerný počet bežných mesiacov roka je päť a pol tisíc klientov vybavovaných priebežne a s minimalizovanou dobou čakania. Kanceláriu prvého kontaktu možno „kontaktovať" aj prostredníctvom internetu - na stránke ww.kosice.sk. V jej časti Servis pre občanov sú k dispozícii potrebné informácie, telefónne a mailové kontakty, ako aj aktuálne tlačivá už aj s frekventovanou agendou k mestu pričlenených stavebných úradov.


Spracoval:
Ing. Marián Krajňák