Prejsť na obsah

V múzeu sa to hemží vlkmi

Na výstave s názvom Vlk dravý (Canis Lupus) a jeho potomkovia sa dozviete všetko o tom, prečo je Gooly ideálnym maskotom šampionátu. Na vlastné oči uvidíte osem preparátov vlkov i ich korisť a pripravené je aj množstvo sprievodných akcií. Slávnostné otvorenie výstavy je dnes o 15.00 hod.

Podľa Miroslava Fulína z VSM sa vlk v povedomí ľudí spája väčšinou s rôznymi poverami. "Verejnosť je ochotná prijať akúkoľvek bájku ako pravdivú, a tým pádom sa vlk dostáva často do negatívneho svetla a spája sa so zlom.

My, prírodovedci, ho však teraz ukážeme ako živočícha predátora, ktorý má svoje charakterové znaky a v mnohom pripomína hokejistov." Podľa jeho slov je vlk v prvom rade dravý živočích, no nejde o brutálnu dravosť. "Je veľmi inteligentný, má v sebe čosi, čo ho predurčuje byť na špičke potravinovej pyramídy. V prvom rade je predátorom, ktorý nikdy neloví korisť bezúčelne a neútočí bezhlavo, takže aj naši hokejisti by mali útočiť len vtedy, keď sa im to oplatí. Má aj prísnu stratégiu v love koristi, nebude zbytočne vydávať energiu a ide len za korisťou slabšou a chorou, o ktorej vie, že ju určite uloví." Pre vlka vraj tiež platí, že sa snaží, aby jeho život nebol náročný, takže našľapuje do tej istej stopy a zbytočne sa nevydáva na dlhé túry, aby sa neunavil. Tvorivé dielne i filmy Aktuálna výstava v múzeu ponúka návštevníkom preparáty vlka zapožičané z viacerých múzeí. "Okrem nich je bohatá textová časť na banneroch, ktorá návštevníkom približuje spôsob života, rozmnožovania a lovu vlkov. Pripravili sme aj množstvo sprievodných akcií, napríklad výtvarnú súťaž pre školákov, tvorivé dielne, ponúkame aj premietanie filmov o vlkoch či besedy s odborníkmi na tohto živočícha," dodal M. Fulín.

Výstavu môžete navštíviť do 20. mája.

zdroj: Korzár