Prejsť na obsah

V prieskume „Otvorená samospráva“ si Košice výrazne polepšili

Ďalšie hodnotenie sto najväčších slovenských miest „Otvorená samospráva" od Transparency International Slovensko (TIS) ukázala, že mesto Košice za dva roky výrazne pokročilo a ďalej napreduje priam raketovým tempom.

Metropola východu sa totiž oproti roku 2012, kedy skončila na 38 mieste s hodnotením „C", umiestnila v tohtoročnom prieskume TIS na peknom 19-tom mieste so skóre 57% zo 100 možných a celkovou známkou „B-„. Znamená to v celkovom skóre viac o 7 % a posun o 19 priečok nahor. Pre porovnanie, víťazné mesto Martin získalo „iba" o 15 % viac ako mesto Košice.
 
„Za štyri roky sa nám podaril obrovský skok v rebríčku Transparency International Slovensko," reagoval na výsledky prieskumu primátor mesta Košice Richard Raši. „V rámci mesta Košice sme v ňom vyššie ako samosprávy všetkých košických mestských častí. Je to pre nás veľmi dôležité a som presvedčený o tom, že tento fakt vnímajú pozitívne aj samotní Košičania. Našu prácu robíme pre nich a ich spokojnosť je pre nás prvoradá. Preto budeme hľadať ďalšie možnosti, aby sme sa o rok umiestnili v hodnotení TIS ešte vyššie. Už dlhšie pritom publikujeme na internetovej stránke mesta Košice prehľadným a pre užívateľov komfortným spôsobom nad rámec zákona všetky dokumenty, ktoré môžu obyvateľov mesta zaujímať."

Podľa výsledkov prieskumu TIS, najlepšie hodnotenou skúmanou oblasťou bol prístup k informáciám o práci úradu cez webové stránky samospráv a pomocou infožiadostí. Zverejňovanie materiálov na rokovanie zastupiteľstva či elektronická úradná tabuľa na stránke mesta je už dnes takmer štandardom. Za štyri roky sa strojnásobil počet miest s video- alebo aspoň audio -záznamami zo zastupiteľstiev.

Rebríček hodnotil mestá v 102 indikátoroch, od kvality zverejňovania zmlúv, či možnosti zapojenia verejnosti do diskusie na zastupiteľstve, cez otvorenosť verejného obstarávania, personálnej politiky a nakladania s majetkom až po udeľovanie grantov a dotácií.