Prejsť na obsah

Večer v znamení kultúry národnostných menšín

Klub národnostných menšín a Pamätná izba Sándora Máraiho v spolupráci s Komisiou národnostných menšín pri Mestskom zastupiteľstve v Košiciach a MV CSEMADOK v Košiciach usporiadali v nedeľu 6. decembra 2009 Večer národnostných menšín. Toto podujatie sa v Košiciach koná už po 12-tykrát.

" Podujatie sa koná pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv a slobôd a záštitu nad ním prevzal primátor mesta Košice František Knapík. Večer národnostných menšín finančne podporili Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky a Mestské zastupiteľstvo v Košiciach," uviedol poslanec mestského zastupiteľstva a predseda Komisie národnostných menšín pri MZ v Košiciach Jozef Filipko.

V úvode večera pozdravili účinkujúcich a hostí poslanec mestského zastupiteľstva a predseda komisie národnostných menšín pri MZ Jozef Filipko a primátor mesta Košice František Knapík. V programe potom vystúpili Ženský zbor Českého spolku pod vedením zbormajsterky Mgr. Oľgy Varínskej, ktorý predniesol viacero skladieb Antonína Dvořáka, Detský súbor Družba zo Zväzu Rusov, ktorý vedie vedúca zboru Mgr. Ľuba Gerusová so skladbami ruských autorov, Štefánia Levkaničová za Rusínsku obrodu s koledami, Spevácky zbor Nachtigall a sólisti z Karpatskonemeckého spolku pod vedením Vladislava Kleina zaspievali folklórne piesne svojich predkov, deti zo súboru Kesaj sa predstavili pásmom vianočných rómskych vinšovačiek, hudby, spevu a tanca a Spevácky zbor Csermely pod vedením zbormajstra Józsefa Havasiho za maďarskú národnostnú menšinu, ktorý divákom predviedol skladby maďarských a svetových autorov.

Hosťom večera bola maďarská umelecká skupina, ktorá prezentuje zvonohru na ručných zvončekoch – Animus Csengettyű Együttes (Animus Hand Bell Ensemble) z mesta Miskolc. Toto jedinečné 8-členné zoskupenie, ktorého členmi sú hudobní pedagógovia predviedlo vynikajúci koncert.

Na záver takmer trojhodinového programu vystúpili predstavitelia jednotlivých národnostných menšín s vianočným vinšom v jazyku svojej národnostnej menšiny.