Prejsť na obsah

Víkend v Košiciach bude v znamení histórie, umenia, športu a zábavy

Koniec týždňa bude v našom meste plný podujatí, ktoré ponúknu umelecké, športové ale aj adrenalínové zážitky. Stačí si vybrať.

Night Run

Jedinečná atmosféra akú dokáže vytvoriť len živá hudobná kulisa, stovky bežcov a návštevníkov. Aj taký bude ôsmy ročník najprestížnejšieho nočného behu na Slovensku. Košice Night Run 2019 si bežci užijú už tento piatok 6. septembra, štart je o 20.00 hod., a hlavná trasa povedie tradične historickým centrom Košíc. Dokonalú atmosféru vytvoria už tradične popri trati poprední dídžeji, živé kapely, bubnová šou i prekvapenia. Bežci by mali prísť skôr, aby nezmeškali rozcvičku pred behom, návštevníci môžu skúsiť súťaže na hlavnom pódiu.

Podujatie si vyžiada dopravné obmedzenia v centre Košíc. Viaceré komunikácie budú uzavreté a pre osobnú dopravu neprejazdné od 19.30 hod. Uzávierka potrvá maximálne do 22.00 hod., kým do cieľa nedobehne posledný bežec. Uzávera sa bude týkať ulíc: Mäsiarska, Alžbetina, Vrátna, Hlavná ulica, Kasárenské námestie, Kováčska, Štefánikova (vrchná časť, nie Mlynský náhon), časť Mlynskej ulice a Zvonárska ulica. Na plynulosť cestnej premávky bude dohliadať mestská, dopravná a poriadková polícia.

Viac informácií o programe na:

http://www.kosicenightrun.sk/  

Zlatý žobrák

Jediný pôvodný košický filmový festival otvoril svoje brány tento týždeň nielen pre účastníkov zo zahraničia ale aj pre fanúšikov dobrého filmu v priestoroch Kasární Kulturpark už 25. krát. Medzinárodný filmový festival Zlatý žobrák je svojím zameraním na tvorcov z lokálnych televízií, produkčných spoločností a nezávislých autorov, unikátny v Európe. Aj tento rok ide o platformu kde dostal priestor nielen laureát festivalu, mladý talentovaný režisér z Iránu a dnes už ovenčený cenami z rôznych medzinárodných súťaží Saman Hosseinpour, ale aj deti z Jazera, ktoré si vo vlastnej detskej súťaži našli víťaza v kategórii animovaných filmov. Festival priniesol kultúru Pyrenejského poloostrova počas premietania študentom španielskeho gymnázia, súčasné maďarské krátke filmy žiakom maďarskej priemyslovky  a väzňom vo výkone väzby o svojich zážitkoch z natáčania na najchladnejšom mieste na svete porozprával priamo vo väznici dokumentarista Dominik Bari.

V sobotu večer sa Slávnostným vyhodnotením a odovzdaním cien festival končí. O tom, kto tento rok získa sošku Zlatého žobráka sa dozvieme v sále Kulturparku o 19. hodine.

Viac informácií o programe na

http://www.festival.sk/site/2019/

Festival divadiel strednej Európy

Už trinásty krát patrí prvý septembrový týždeň v Košiciach Festivalu divadiel strednej Európy, ktorý aj v tomto roku priniesol zaujímavé divadelné produkcie z Poľska, Česka, Maďarska a Slovenska. Ani v tomto roku na ňom nechýbajú slovenské herecké hviezdy, milovníci pohybového umenia sa môžu tešiť na legendárneho míma Milana Sládka. Novinkou festivalu je to, že sa odohrá v dvoch dejstvách. Druhé začne po 16. septembri.

Sobota 7. septembra, bude v Historickej budove ŠDKE patriť hviezdam slovenského hereckého neba v inscenácii Rivers of Babylon Slovenského národného divadla Bratislava. Kultový knižný debut Petra Pišťaneka do divadelnej podoby adaptoval charizmatický slovinský režisér Diego de Brea, za túto inscenáciu získal Dosky 2016 za Najlepšiu réžiu sezóny 2015/2016. V titulnej postave Rácza uvidia diváci Milana Ondríka, v ďalších postavách sa predstavia Emil Horváth, Alexander Bárta, Robert Roth, Branislav Bystriansky, Ľubomír Paulovič, Diana Mórová, Dominika Kavaschová a ďalší herci prvej slovenskej divadelnej scény.

Festival divadiel strednej Európy organizuje Občianske združenie Košické divadlo, z verejných zdrojov ho podporili Fond na podporu umenia, Košický samosprávny kraj a Mesto Košice prostredníctvom grantovej schémy organizácie K13 – Košické kultúrne centrá.

Viac informácií o programe na

http://kosicefest.eu/nova/index.php/program

Košické letecké dni 2019 zaplnia oblohu nad Košicami

Vlani reštartovaná air-show nad Košicami sa tohto roku mení na dvojdňové podujatie. Vychutnajte si vzdušnú akrobaciu špičkových pilotov, moderné armádne helikoptéry, ale aj historické stroje, ktoré brázdili oblohu desaťročia dozadu. Piloti sú pripravení, lietadlá vyleštené a organizátori dolaďujú posledné drobnosti pred najväčšou leteckou udalosťou roka v Košiciach. Už prvý septembrový víkend (7. a 8. septembra 2019) bude nebo nad metropolou východu hýriť farbami a z každej strany sa na nás bude valiť hukot leteckých motorov. Tento rok sa pripravte na väčšiu šou, ktorá sa zopakuje hneď dva dni po sebe v priestoroch Letiska Košice, Aeroklubu Košice a v Múzeu letectva v Košiciach.

Viac informácií o programe

https://www.kosiceregion.com/en/news/kosicke-letecke-dni/

(mapa a program v prílohe)

Festival ohňostrojov

Festival Ohňostrojov 2019 po 5x prináša na Slovensko absolútny unikát v oblasti umenia a zábavy!

FESTIVAL OHŇOSTROJOV – medzinárodnú prehliadku ohňostrojov s hudbou. Najlepšie pyrotechnické spoločnosti z viacerých európskych krajín ( LITVA, RUMUNSKO, ČESKO) vám predvedú svoje umenie a predstavia grandiózny ohňostroj svetového formátu.

Podujatie sa bude konať v termíne 6. 9 – 8. 9. 2019 na parkovisku pri OC Atrium Optima. Počas dňa sa bude konať sprievodný program podujatia, ktorý po zotmení vyvrcholí súťažným pyromuzikálnym ohňostrojom, a posledný deň festivalu budú vyhlásení víťazi. Umocnenie festivalových zážitkov poskytnú najrôznejšie atrakcie pre deti a dospelých, špeciálni hudobní hostia, a samozrejme, nebude chýbať ani viacero stánkov s občerstvením.

Vstup je voľný.

Viac informácií o programe na

https://atrium-optima.sk/festival-ohnostrojov-2019/

Košický deň kvetov

Obyvatelia mesta môžu vyjadriť svoju občiansku spolupatričnosť s osudom Košičanov, ktorí nás opustili v neočakávaných okamihoch svojich životov v nedeľu (8. 9. 2019) o 15. 00 hod., pri kaplnke sv. Michala na Hlavnej ulici.

Dňa 7. 9. 2008 došlo neďaleko mesta Gospič v Chorvátsku k tragickej dopravnej nehode autobusu, ktorej obeťami bolo šestnásť obyvateľov nášho mesta. Neuveriteľná tragédia dala podnet na vznik Košického dňa kvetov. Pietneho podujatia, počas ktorého Košičania spomínajú vždy v prvú nedeľu po dátume nehody v Chorvátsku na obete všetkých tragédií, ktoré postihli naše mesto.

V Košickom dni kvetov je obsiahnutá nielen spomienka na tieto tragédie, ale aj nádej že naše mesto a jeho obyvatelia dokážu spoločne prekonať každú tragédiu, a kráčať životom ďalej.

Festival maskotov

V nedeľu 8. septembra 2019 od 14.30 hod. v ZOO Košice čaká na všetky deti už 7. ročník VEĽKÉHO FESTIVALU MASKOTOV. Viac ako 40 maskotov, tanec maskotov, pódiový program s tanečnými vystúpeniami, divadielkami a animáciami, nafukovcie atrakcie, maľovanie na tvár, tvorivé dielne, interaktívne prezentácie partnerov a množstvo prekvapení!

Transmisie

V divadelných aj koncertných sálach, galériách, múzeách, ale aj na ulici sa budú od 8. do 14. septembra 2019 odohrávať takmer štyri desiatky podujatí Medzinárodného festivalu TRANS/MISIE 2019, ktorého organizátorom je Štátne divadlo Košice s podporou Ministerstva kultúry SR. Na svoje si prídu milovníci žánrov – divadla, hudby, výtvarného umenia, histórie, street artu, filmu hraného i dokumentárneho. Hneď prvý deň festivalu, v nedeľu 8. septembra, prinesie okrem slávnostného otvorenia na Dolnej bráne, aj dve netradičné podujatia. Ešte pred otvorením festivalu sa priamo v centre mesta otvorí „Slobodná zóna“ – divadelný happening vytvorený špeciálne pre TRANS/MISIE 2019, ktorý sa v synchrónne odohrávajúcich sa situáciách v centre mesta, zamyslí nad variantnými podobami slobody a neslobody. Režijne ho pripravuje Júlia Rázusová. Téma slobody je aj otázkou dejín viery na našom území súčasťou otvorenia festivalu bude, opäť priamo v centre mesta, performance na motívy hry košického dramatika Karola Horáka, „Košickí mučeníci (Naše kráľovstvo nie je z tohto sveta)“ . Predstavenie vzniká s priamou finančnou podporou mesta Košice, v spolupráci s Arcibiskupským úradom Košice a strednými umeleckými školami.

Viac informácií o programe na

https://www.trans-misie.sk/