Prejsť na obsah

Víkendové potulky perlou gotiky

Dóm sv. Alžbety je najväčšou katedrálou na Slovensku. Aj preto ho stavali viac než storočie. Jeho dejiny sú úchvatné z hľadiska duchovného, stavebného, umeleckého, i z pohľadu legiend.

V 14. storočí, keď Dóm ešte len začínali stavať, bol už prvý múr košických mestských hradieb hotový. Dóm vraj postavili tak, že keby sme zmerali jeho obvod meracím pásmom, ktoré by skopírovalo jeho členitý pôdorys a potom pásmo natiahli, jeho dĺžka by sa zhodovala s obvodom hradobného múru obkolesujúcim celé mesto. O pravdivosti tejto legendy by nebolo ťažké presvedčiť sa.

Deštrukčný koniec by však mohol mať pokus dokazujúci, že v Dóme je kameň, ktorý keď vyberieme, celá katedrála sa zrúti. Len stredovekí majstri vedeli, kde takýto kameň zamurovať a takto sa vraj poisťovali, aby ich nezabudli vyplatiť. Z hľadiska statického je to nonsens, no je zaujímavé, že niektoré kostoly sa v stredoveku naozaj zrútili.
Košický Dóm nie je ten prípad, aj preto sa v jeho interiéri zachoval jeden z európskych unikátov - dvojité točité gotické schody z 15. storočia. Sú jediné tohto druhu na Slovensku a kvôli tomu, že na každom poschodí sa vlastne zbiehajú dve schodiská, mnohí ich volajú aj schody lásky. A pritom ich oficiálny názov je kráľovské schody.

Na vonkajšej fasáde kostola sú chrliče dažďovej vody. Jeden z nich má dokonca podobu ženy. Podľa legendy mal staviteľ chrámu za manželku alkoholičku a „xantipu", a tak sa jej pomstil tým, že zvečnil jej podobu. Tento príbeh určite nie je pravdou, ale legendou. Navráva nám to životná skúsenosť, podľa ktorej zlé ženy neexistujú.

Nielen legendy, ale i iné naj vám o Dóme sv. Alžbety porozprávajú spisovateľ Milan Kolcun, publicista Zoltán Balassa a sprievodkyňa Betka Czimová priamo na mieste počas najbližšej Potulky mestom 1. a 2. marca.
Začiatky potuliek s Milanom Kolcunom sú v sobotu (1. marca) o 10:00, 11:30, 13:30, 15:00 a 16:30 a v nedeľu o 14:00 a 15:30.
Zoltán Balassa sprevádza v sobotu o 10:30 po slovensky a o 14:00 po maďarsky. Betka Czimová v nedeľu o 14:30 po slovensky a 16:00 po maďarsky. Začiatok každej potulky je pred Vedeckou knižnicou (Hlavná 8). Info a predpredaj (35 Sk)v MIC, pred knižnicou 49 Sk.

Zdroj: Milan Kolcun