Prejsť na obsah

Virtuálna knižnica pre učiteľov

Magistrát mesta Košice spolu so spoločnosťou KOMENSKY s.r.o. pripravili projekt Virtuálnej knižnice. Virtuálnou knižnicou rozumieme internetový systém slúžiaci na ukladanie, uchovávanie, vyhľadávanie, výber, zdieľanie a výmenu učebných materiálov, prípadne iných elektronických materiálov potrebných pri učebnom procese. Používateľmi knižnice budú učitelia košických škôl. Učiteľ obdrží prihlasovacie meno a heslo a prihlási sa do systému.

V knižnici sú učebné materiály rozdelené podľa predmetov a ročníkov, učiteľ má k dispozícii nástroje na efektívne vyhľadávanie. Materiály, ktoré si vyberie môže „kopírovať" do vlastného priečinka a používať počas výučby. Pri výučbe bude mať učiteľ k dispozícii prístup do internetového prostredia, v ktorom má možnosť žiakom prostredníctvom dataprojektoru zobraziť podporné učebné materiály priamo z internetu.

Virtuálna knižnica je projektom prevádzkovaným prostredníctvom siete Internet. Každý učiteľ bude mať k dispozícii schránku s kapacitou 1 GB uložených dát a prenosovú rýchlosť 1024 kbit/s na jedného používateľa súčasne. Do knižnice môžu byť umiestnené najrôznejšie druhy učebných a podporných materiálov, od učebných textov a prezentácií, cez pracovné listy, cvičenia, úlohy, až po testy a písomky. Tieto materiály môžu mať najrôznejšie formy, napríklad: textové dokumenty, prezentácie, zvukové záznamy, videá, obrázky, schémy, fotografie, internetové odkazy, či interaktívne diela vytvorené v niektorom z výukových programov.

Zdroj: Oddelenie školstva MMK