Prejsť na obsah

Vo štvrtok sa rozhodne o osude Borovicového hája

Borovicový háj nad Popradskou ulicou je jedinečným kúskom zelene v Košiciach. Podľa Karpatského rozvojového inštitútu hrá v tejto lokalite dôležitú úlohu pri zmierňovaní dopadov klimatických zmien. Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý) inicioval stretnutie poslancov priamo v Borovicovom háji. Záchrane tohto priestoru sa dlhodobo venovali mestskí poslanci Ladislav Rovinský a Dominik Karaffa (obaja nezávislí). Nielen oni, ale aj ďalší poslanci sa v pondelok zúčastnili tohto zaujímavého stretnutia.

Vlny horúčav, záplavy a sucho patria medzi negatívne dopady klimatických zmien. Na príklade vĺn horúčav sa dá najlepšie demonštrovať dôležitosť takéhoto priestoru v Košiciach. Ak by sa táto zelená plocha zastavala, zhoršila by sa zraniteľnosť tohto územia o 20 až 25 percent,“ priblížil situáciu Michal Šval z Karpatského rozvojového inštitútu. Odborníci sa opierajú o merania teploty. Kým pri blízkom obchodnom centre namerali v lete 38 stupňov Celzia, v Borovicovom háji bolo tom istom čase o 10 stupňov menej.

Mesto má momentálne možnosť kúpiť ďalšiu štvrtinu Borovicového hája a zachovať ho takto pre budúce generácie. „Stojíme pred otázkou, čo ďalej s Borovicovým hájom. Je to nielen otázka peňazí, ale aj toho, čo chceme našim budúcim generáciám odovzdať. Pri rozhodovaní musíme myslieť aj na hospodárnosť a účelnosť. Mestské zastupiteľstvo pred štyrmi rokmi schválilo výkup Borovicového hája a výkup týchto parciel funguje. V priebehu posledného roka sme kúpili pozemky v hodnote približne 1,5 milióna eur,“ povedal na stretnutí primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) s tým, že rozhodnutie o ďalšom osude Borovicového hája majú v rukách poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí o ňom budú hlasovať na jeho štvrtkovom rokovaní.