Prejsť na obsah

Všejedinosť Ľubomíra Purdeša

Sochár Ľubomír Purdeš študoval na Strednej umelecko – priemyselnej škole v Kremnici a na Vysokej škole výtvarných umení, kde absolvoval Katedru sochárstva v ateliéri prof. Juraja Meliša. Vo svojej tvorbe sa autor venuje sa komornému a monumentálnemu sochárstvu, objektu, inštalácii, práci pre architektúru, kresbe a počítačovej animácii (krajinné koncepty).
Základnú charakteristiku autorovho sochárskeho programu predstavuje umelcova dominujúca orientácia na drevenú skulptúru. Ľubomír Purdeš zväčša pracuje klasickými sochárskymi prostriedkami a technikami skulptívneho sochárstva. Predstavený projekt Všejedinosť (2006 – 2007) vytvára sedem objektov – sochárskych diel, ktoré autor realizoval špecifickým a autorsky originálnym spôsobom postupného vyberania drevenej hmoty z prvotného dreveného bloku a ich postupnej premeny na jednotlivé, koncepčne súvisiace drevené skulptúry. Cyklus Všejedinosti nadväzuje a rozširuje programový skorší koncept Trojjedinosti z konca deväťdesiatych rokov.

Purdeš v prostredí svojej generácie ale aj v kontexte súčasného slovenského sochárstva predstavuje špecifickú a výraznú osobnosť. Purdešova tvorba reaguje na niekoľko základných podnetov. Určitými uplatnenými tvorivými princípmi smeruje k forme organickej plastiky. Autorova sochárska forma komunikuje so štruktúrami, podobnými prírodným skeletom. Purdešov širšie koncipovaný umelecký program, dokumentovaný sériou diel Všejedinosť prezentuje umelcovu snahu svojou sochárskou tvorbou definovať širšie myšlienkové hodnoty. Spojitosť jednotlivých skulptúr série napovedá o prepojení umeleckého, prírodného a duchovného a smeruje k osobitej, celistvej výpovedi, spájajúcej duchovné.

Výstava vo Východoslovenskej galérie na Hlavnej 27 v Košiciach potrvá do 21. októbra 2007.

Zdroj: Východoslovenská galéria