Prejsť na obsah

Vstup na Verejný cintorín sa výrazne zmení, bude pripomínať park

Uplynuli už dva roky od toho, čo Správa mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach prevzala do svojej správy košický Verejný cintorín a Krematórium. SMsZ v tejto pozícii nahradila spoločnosť Rekviem, ktorej v novembri 2019 skončila dvadsaťročná nájomná zmluva.

Návštevníci oboch pietnych miest už podľa primátora mesta Jaroslava Polačeka (nezávislý) niekoľko mesiacov oceňujú zmeny, ktoré nastali pod novým správcom.

„Bol to správny krok, čo dokumentujú aj ohlasy od návštevníkov. Teší nás, že Krematórium a Verejný cintorín sa najmä vďaka pani riaditeľke SMsZ Marte Popríkovej a jej šikovným spolupracovníkom postupne menia k lepšiemu. Ak by sme tieto pietne miesta ponechali pôvodnému správcovi, určite by nevznikol priestor na to, aby sme mohli renovovať obe pietne miesta a robiť architektonické súťaže,“ uviedol.

Do Vianoc pribudne zrekonštruované schodisko

Riaditeľka SMsZ Marta Popríková pripomenula, že na Verejnom cintoríne už za dva roky roky realizovali viaceré investície. Vybudovali nové kolumbárium, vynovili kancelárie a šatne pre zamestnancov. Tí dostali nové náradie a zakúpili aj pohrebné autá. Ešte pred Vianocami by tam chceli odovzdať aj opravené schodisko a na jar budúceho roka zrenovovať osvetlenie. Plánujú aj zriadenie kaviarne, resp. bufetu. 

Ako ešte dodala, komplexne plánujú zmeniť aj súčasný spôsob parkovania. "Naše parkovisko pred cintorínom je obsadené už skoro ráno, keď ho využívajú aj vodiči, ktorí si tam nepotrebujú nič vybaviť. Chceme ho preto spoplatniť, pričom úvodné dve hodiny by boli bezplatné. Táto doba by mala plne postačovať na pietnu spomienku pre svojho blízkeho alebo pre účasť na pohrebe."

Investície by sa mali pohybovať okolo poldruha milióna eur

Mesto v spolupráci so SMsZ plánuje výrazne zmeniť doterajšiu podobu vstupu na Verejný cintorín z Cintorínskej ulice. V pláne je rekonštrukcia parkoviska, trhovisko a skrášlenie priestoru od vstupnej brány cintorína až po centrálny kríž. Tieto zmeny budú vychádzať z výsledkov spomínanej architektonickej súťaže, v ktorej uspel prešovský architektonický ateliér STOA. Tí sa už predtým podieľali na obnove cintorína v prešovskej lokalite Šváby.

Ich predstavy by do praxe mala aj v Košiciach pretaviť víťazná firma z verejného obstarávania na obnovu Verejného cintorína. To mesto plánuje vyhlásiť na jar budúceho roka, pričom predpokladaná hodnota tejto zákazky by sa v závislosti od konečnej podoby projektu a aktuálnych cien stavebných materiálov mala pohybovať okolo sumy 1,5 milióna eur. Ak nenastanú nepredvídané okolnosti, návštevníci Verejného cintorína sa jeho vynoveného vstupu dočkajú ešte pred budúcoročnými Dušičkami. 

Čo sa zmení na Verejnom cintoríne?

- kompletne sa vynoví vstupný priestor

- rozšíri sa rampové parkovisko, kde vznikne až 74 parkovacích miest

- na autá budú dohliadať bezpečnostné kamery, pribudnú aj parkovacie senzory

- na parkovisku bude úsporné LED osvetlenie a tri nabíjacie automaty pre elektromobily

- predajné stánky na trhovisku budú mať nový jednotný vizuál

- plocha medzi parkoviskom a vstupom na cintorín bude vyzerať ako park

- vysadia sa tam stromy a umiestnia lavičky, čím vznikne aj oddychová zóna

- námestíčko pred obradnou sieňou, ktoré slúži aj ako vstup do Urnového hája, spríjemní zelený ostrovček so stromoradím, kvetinovou výzdobou a lavičkami

- symbol piety v priestore pri centrálnom kríži sa zvýrazní použitím prírodných materiálov.