Prejsť na obsah

VVS ponúka jasné možnosti

Generálny riaditeľ Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti Stanislav Hreha dnes informoval predstaviteľov mesta a MČ Sever o spôsobe riešenia problematiky napojenia rodinných domov na Kostolianskej ceste v Košiciach na rozvody verejnej kanalizácie.

V súčasnosti VVS a.s. ako investor zabezpečuje výstavbu kanalizačného zberača (1600 mm) na východnej strane Kostolianskej cesty. Tento kanalizačný zberač má odľahčiť sídlisko Podhradová. Vzhľadom k majetkovo-právnym nejasnostiam majú predbežne riešené preloženie trasy zberača na západnú stranu cesty, čím by sa aj zjednodušilo napojenie domov na Kostolianskej ceste na tento zberač. Pri tomto riešení by sa cca 3-4 domy jednou prípojkou mohli postupne napájať do zberača. Pre realizáciu tejto varianty je však nevyhnutné zriadenie vecných bremien na súkromných pozemkoch, vzhľadom k tomu, že zberač nie je možné viesť po verejných pozemkoch (ide o úzky pás medzi pozemkami a cestou v niektorých častiach len cca 1-2 m), taktiež dôjde k zásahom do existujúcich objektov a stavieb (oplotenia, drobné stavby, garáže a pod.). Išlo by o najrýchlejšie riešenie z hľadiska prípravy (zmena pôvodnej PD) a realizácie pripojenia rodinných domov na verejnú kanalizáciu. „Ak by niekto nesúhlasil, nemôžeme ísť cez ich pozemky, prípadne obchádzať niektorého občana. Bolo by to neúnosne drahé," dodal S.Hreha a zároveň potvrdil, že určite budú obchádzať pozemok pán Borovského, ktorý za prechod požaduje enormne vysokú finančnú čiastku. „VVS je jedno, po ktorej strane kanál pôjde. Pozemky s kanálom sa stanú tak či tak lukratívnejšími. Na pozemkoch obyvateľov Kostolianskej ulice by určite nedošlo k znehodnoteniu pozemkov, práve naopak," vysvetlil generálny riaditeľ.

Odhadované náklady na realizáciu zmien sú vo výške od 5 – 10 mil. Sk (v závislosti od varianty technického riešenia). V prípade že nedôjde k dohode s vlastníkmi súkromných pozemkov na realizácii tejto varianty sú pripravený realizovať zberač v pôvodnej trase (posun trasy bude len pri obídení sporného pozemku), v tom prípade však napojenie domov na verejnú kanalizáciu bude reálne až v roku 2009 (po uskutočnení prípravy stavby a jej následnej realizácie).
Z rokovania vyplynuli ustanovenia pre MČ Sever, ktorá bude v najbližšej dobe kontaktovať petičný výbor a oboznámi ich s možnými riešeniami. „Veríme, že jednania prebehnú v čo najkratšej dobe k spokojnosti všetkých obyvateľov, aby sa práce nezdržiavali a plynule pokračovali ďalej," vyjadril sa S. Hreha, ktorý prejavil vlastnú vôľu stretnúť sa s obyvateľmi Kostolianskej osobne.

Na stretnutí sa uvažovalo o napojení domov na verejný vodovod. V súčasnosti však nie je možné realizovať túto stavbu v súbehu s kanalizáciou. Najskôr musí byť uskutočnená príprava novej stavby t.j. spracovaná projektová dokumentácia a vybavené povolenia. Predpoklad realizácie rozvodov vodovodu je v roku 2009 a náklady sa predpokladajú vo výške 5 – 7 mil. Sk.

S. Hreha informoval predstaviteľov MMK aj o službách, ktoré si obyvatelia môžu objednať vo VVS. Zo 132 domov ťahá žumpu iba 21 domov. VVS ponúka čistenie žumpy za 400 Sk, čo je podľa nich najlacnejšia cena.