Prejsť na obsah

Výstava návrhov súťaže „Park za sladovňou“

Mesto Košice a Útvar hlavného architekta pozývajú všetkých Košičanov na výstavu, ktorej návrhy boli vyhodnotené koncom roka 2006 a v dňoch od 8. do 23. februára 2007 budú v priestoroch Slovenského technického múzea predložené verejnosti. Účelom súťaže bolo nájsť najvhodnejšie priestorové, výtvarné a funkčne prevádzkové usporiadanie parku v lokalite za Starou sladovňou, s cieľom vytvoriť živé mestské parkové prostredie. Dlhodobo problematická oblasť bola podľa regulačného plánu vymedzená na park. V súvislosti s pripravovanými MS v ľadovom hokeji, ktoré budú v Košiciach v roku 2011 je potrebné tento priestor zmeniť, keďže sa nachádza v bezprostrednej blízkosti zimného štadióna. Do súťaže bolo zaslaných 15 rozmanitých návrhov. ÚHA vybral tri najlepšie, ktoré odporúča Mestu Košice na realizáciu. Priestor budúceho parku sa nachádza na území Mestských častí Západ a Staré mesto, ktoré by mali na konečnej podobe participovať. Verejnosť si bude môcť dané návrhy v STM pozrieť a formou anketových lístkov sa k nim vyjadriť. ÚHA pripravuje aj možnosť grafického vyjadrenia prípadných zmien, ktoré by návštevníci výstavy navrhli priamo na mieste. Tie zaujímavejšie pracovníci ÚHA neskôr zohľadnia v konečnej realizácii parku.
Stará sladovňa a oblasť v jej susedstve je v súčasnosti jednou z niekoľkých nevyužívaných košických lokalít. Mesto a investori majú záujem tento fakt zmeniť. Potreba premeny v tejto lokalite vznikla v súvislosti s požiadavkou vytvoriť tranzitnú zónu parkového charakteru, s významom nielen pre obyvateľov bývajúcich v úzkom okruhu tohto územia. A keďže verejná zeleň na Moldavskej ulici nemá v súčasnej situácii potenciál stať sa takouto zónou, bol vykreovaný nový variant - plán, podľa ktorého má v tzv. asanačnom pásme vyrásť niekoľko desiatok nadštandardných bytov, administratívne centrum a päťhviezdičkový hotel vrátane služieb a obchodov či park a v rámci neho botanická záhrada či lezecká stena. Idea je na prvý pohľad jednoduchá. Spočíva vo vybudovaní moderného obytno-administratívno-obchodného centra a popri ňom i Múzea piva, ktoré by malo vzdať hold tradícii košického pivovarníctva. Ušľachtilý vzhľad moderných architektonických prvkov bude v plánovanom komplexe ozvláštnený jediným historickým bodom, starým komínom pivovaru, ktorý architekti plánujú zachovať. Moderné sa spojí s dávno minulým.
Park za sladovňou by mal byť riešený tak, aby odkryl zaujímavé miesta Košíc a zakryl tie menej príťažlivé, s cieľom zatraktívniť metropolu východného Slovenska.