Prejsť na obsah

Výstava východoslovenských pokladov má vo Francúzsku úspech

Francúzske mesto Caen začiatkom tohto leta obohatila výstava Východoslovenského múzea (VSM), ktoré tu prezentuje zo svojich bohatých zbierok gotické a barokové umenie východného Slovenska. Na jej otvorení sa 23. júna zúčastnil aj primátor Košíc Ing. F. Knapík. „Medzi mestom Caen a Košicami existuje niekoľko historických paralel. Obe mestá sú metropolami určitého regiónu a obyvateľstvo sa v nich usádzalo v istých historických vlnách. Zo súčasného systému mesta Caen by som rád preniesol do Košíc dopravný systém, ktorý je riešený zaujímavým spôsobom,“ doplnil svoje dojmy F. Knapík.

Výstavu zvanú „Trésors de Slovaquie orientale“ podľa slov Silvie Larueovej, zástupkyne propagačného oddelenia v Normandskom múzeu, navštívilo za prvý mesiac viac ako 3000 návštevníkov. „O výstavu majú záujem najmä obyvatelia Normandie a Paríža, ktorí tu prichádzajú na dovolenku. Približne päťdesiat percent návštevníkov pochádza z Veľkej Británie a od našich severných susedov. Turisti majú záujem o propagačné materiály k výstave, ktoré sú k dispozícii a aj slovne sa pýtajú na Slovensko. Celé Caen je oblepené plagátmi upozorňujúcimi na túto výstavu,“ dodala S. Larueová.

Výstavu Poklady východného Slovenska pripravovalo Východoslovenské múzeum zhruba 2 roky. „Partnerské Normandské múzeum v Caen nám sprostredkovala Francúzska aliancia. Ide o najväčšiu zahraničnú prezentáciu zbierok zo Slovenska, pochádzajúcich z jednej zbierkotvornej inštitúcie. Výstavný projekt je ojedinelý aj tým, že prezentuje vzácne stredoveké zbierky od gotiky po baroko, od Košíc cez Spišskú Sobotu až po Červený kláštor,“ doplnil riaditeľ Východoslovenského múzea PhDr. R. Pollák.
Ako nás ďalej informoval R. Pollák, zbierky sú majetkom KSK v správe VSM a tvoria súčasť umeleckohistorickej expozície múzea s názvom Storočia v umení. Každá zbierka je poistená podľa medzinárodných pravidiel tzv. „z klinca na klinec“. Balenie a transport zabezpečovala slovenská pobočka medzinárodnej špecializovanej firmy Kunsttrans.

Celý výstavný projekt sa nesie v duchu hesla mobility zbierok a vzájomného poznávania kultúrneho dedičstva. V roku 135 ročného jubilea VSM je to výnimočná možnosť prezentácie v zahraničí. „Jedným z cieľov výstavy bolo aj prezentovať ju ako pozvánku pre turistov na Slovensko, do našich múzeí, čo sa nám aj zatiaľ darí,“ doplnil riaditeľ. Tento zámer potvrdzuje aj fakt, že Spoločnosť priateľov múzea vo Francúzsku sa chystá na 10-dňový výlet na východné Slovensko.
Z pohľadu R. Polláka je táto výstava mimoriadne dôležitá aj kvôli EHMK. Okrem Slovenska sa o tento titul na rok 2013 uchádzajú aj francúzske mestá.