Prejsť na obsah

Výstavba futbalového štadióna definitívne schválená

Poslanci košického mestského zastupiteľstva na utorkovom (11.3.2008) rokovaní definitívne uzavreli otázku prenájmu vyše 30 000 štvorcových metrov mestských pozemkov na 50 rokov za symbolickú korunu Mestskému futbalovému klubu (MFK).
MFK na pozemkoch mesta v lokalite Všešportový areál má spolu s anglickou spoločnosťou E Side Propelenty Limitid založiť spoločný podnik a vybudovať multifunkčný spoločensko-športový areál (MSŠA). Náklady na výstavbu by sa mali pohybovať okolo jednej miliardy korún. Stavebné povolenie chcú získať do konca tohto roka.

Na rokovaní poslanci prijali uznesenie o podmienkach prenájmu. Stanovili, že na už skôr predané pozemky MFK bude zriadené vecné bremeno s právom spätnej kúpy do majetku mesta za korunu, ak ich MFK nepoužije na výstavbu MSŠA. Rovnako mesto uplatní právo spätného odkúpenia ostatných pozemkov, ak MFK či spoločný podnik nezačne výstavbu do 24 mesiacov, ako aj v prípade, že zástupcovia mesta v orgánoch MFK nedajú súhlas k zmluve o založení účelovej spoločnosti medzi MFK a E Side. Zaviazali MFK, že už nadobudnuté pozemky nezaťaží bez súhlasu mesta. Za toto uznesenie hlasovalo 21 z 29 hlasujúci poslancov, proti boli traja ostatní sa zdržali.

Podľa poslancov, ktorí boli za, je prijaté uznesenie dostatočnou zárukou, aby mesto v prípade problémov neprišlo o pozemky, ktoré dalo MFK za korunu, no ich hodnota sa pohybuje až do 90 miliónov korún. Mesto už skôr previedlo na MFK za korunu iné pozemky v hodnote okolo 130 miliónov korún.

Hlavný kontrolór mesta Richard Hojer upozornil poslancov, že treba počkať na stanovisko ministerstva financií, keďže ide de facto o pomoc investorovi, ak mesto prenajme pozemky jednému za korunu a iným záujemcom za podstatne vyššie ceny. Zastupiteľstvo na vyjadrenie ministerstva nečakalo. Hlavný kontrolór vyzval v závere primátora mesta, aby odhlasované uznesenie nepodpísal.

Dôsledkom prijatého uznesenia a poskytnutím pozemkov MFK je nutnosť presťahovať dočasné autobusové depo vrátane stanice stlačeného zemného plynu. Vedenie mesta informovalo poslancov, že autobusové depo sa presunie do súčasného areálu Dopravného podniku mesta Košice, ktorý sa rozšíri až po Popradskú a Moldavskú ulicu. Autobusy ostanú vo Všešportovom areáli (VŠA), kým to bude možné. Podľa vyjadrenia viceprimátora Jozefa Filipka preloženie depa na Bardejovskú si vyžiada okolo 130 miliónov korún. Mesto však v tohtoročnom rozpočte neráta sa takýmito výdavkami. Podľa niektorých poslancov, keďže ide o vyvolanú investíciu, tieto náklady by mal uhradiť investor.

Mestské zastupiteľstvo schválilo v závere programu odpredaje hnuteľného i nehnuteľného majetku.

Zdroj: SITA