Prejsť na obsah

Výzva na predchádzanie požiarov

Každoročne sa s príchodom jarných dní vytvárajú v prírode podmienky pre zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov. V jarných mesiacoch sa nová vegetácia len rozvíja a pozostatky starej suchej vegetácie, lístia, ihličia a trávy predstavujú nebezpečenstvo vzniku požiaru a jeho rozšírenie hlavne v lesných porastoch. Lesné požiare spôsobujú každý rok poškodenia zdravia a úmrtia, ale aj veľké materiálne a ekologické škody. Obnova požiarom zničených lesných porastov je dlhodobý proces a trvá niekoľko desiatok rokov. Z uvedených dôvodov žiada mesto Košice občanov, aby oheň zakladali len na určených miestach a pri odchode venovali zvýšenú pozornosť jeho úplnému uhaseniu.

Najčastejšou príčinou vzniku požiarov je podľa expertov v jarnom období vypaľovanie trávy, ktoré každý rok spôsobuje smrteľné zranenia, požiare budov, stohov slamy a lesných porastov. Preto je nutná opatrnosť a ostražitosť, ktorá zníži riziko požiaru a tým zabráni sa najmä stratám na životoch.
V prípade spozorovania požiaru, je nutné urýchlene kontaktovať telefónne číslo 112 alebo 150.

Lesy sú obrovským prírodným bohatstvom každej krajiny. Sú krajinotvornou kostrou, prostredníctvom ktorej dodávajú prírode mimoriadnu hodnotnú podobu a sú tiež najúčinnejšou a relatívne stabilnou zložkou životného prostredia a zabezpečujú nenahraditeľné služby pre človeka.