Prejsť na obsah

Základná škola Bukovecká 17, Košice

História školy sa začala písať pred 40-timi rokmi. Okrúhle výročie sme oslávili 23. novembra 2012 v Kultúrnom stredisku Jazero.
Našich hostí sme vítali pri vchode do kultúrnej miestnosti. Každý z nich dostal malý darček a zapísal sa do školskej kroniky. Výnimočnosť tejto udalosti podčiarkovala hojná účasť pozvaných. Kapacita miest na sedenie nestačila, hľadisko praskalo vo švíkoch.

Moderátorky, žiačky našej školy, privítali hostí a všetkých prítomných. Uviedli riaditeľku školy PaedDr. Zuzanu Zajacovú, ktorá oslavy otvorila. Za zástupcov Magistrátu mesta Košice sa k prítomným prihovorila PaedDr. Mária Kavečanská, vedúca Referátu školstva, športu a mládeže, ktorá  odovzdala riaditeľke školy Ďakovný list pri príležitosti 40. výročia založenia školy.
Pozvanie prijali aj MVDr. Anna Jenčová, starostka Mestskej časti Košice – Nad jazerom, zástupca pani starostky Štefan Čabala, zástupkyne Školského inšpekčného centra – Košice, členovia Rady školy, riaditelia materských a základných škôl, centier voľného času a bývalí pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci.
Po príhovoroch hostí sa kultúrny program, pripravený učiteľkami a vychovávateľkami našej školy, mohol začať.
Vystúpenie žiakov bolo naozaj slávnostné a vystihlo svoj úvodný názov: „Ja som škola, Bukovecká sa volám..." Celý program tvoril obraz našej školy. Z minulosti sme prešli do súčasnosti a načrtli túžby aj vízie do budúcnosti.
Začali sme hymnou školy, ktorú zložili naši učitelia a žiaci školy si ju pospevovali už dávno pred oslavami. Program tvoril ucelený dejový celok zložený z menších častí. Žiačka, ktorá vystupovala v úlohe školy, viedla divákov po „priestoroch tried a chodieb". Po hymne nastúpili šikovné mažoretky, ktoré vystriedali tretiaci s veselou básňou o vyučovacích predmetoch. Aj „školské prestávky" boli vyplnené piesňami, hrou na saxofóne, tanečnými kreáciami, či telovýchovnými prvkami prvákov, štvrtákov a deviatakov. Program spestrila dramatizácia rozprávky o Snehulienke a siedmich trpaslíkoch a muzikál Pomáda. Práve posledné zo spomínaných čísel malo u divákov veľký ohlas. Naši ôsmaci a deviataci sa vo svojich výkonoch prekonávali a bolo cítiť, že si hru užívajú, hrajú, spievajú a tancujú s radosťou. Diváci toto snaženie a radosť, akú im všetci účinkujúci priniesli, ocenili zaslúženým dlhotrvajúcim záverečným potleskom.
Po rozlúčke s účinkujúcimi nasledovali ďakovné slová pani starostky MVDr. Anny Jenčovej, riaditeľke školy, PaedDr. Zuzany Zajacovej. Slová vďaky si zaslúžil aj Ing. Jozef Zeleňák, predseda Rady rodičov, ktorý je dlhé roky súčasťou školy. Je jedným zo sponzorov a zapája sa do mnohých aktivít, ktoré pomáhajú zviditeľniť našu školu. Jednu z kytíc vďaky, za všetkých účinkujúcich a tých, ktorí program pripravovali, prevzala Mgr. Jolana Špinnerová, ktorá celý program režírovala a zostavila.
Hrejivý pocit v nás vyvolali slová jedného z riaditeľov základných škôl: „ Bolo to úžasné, máme čo robiť, aby sme dosiahli vašu úroveň pri príprave osláv v našej škole." Počas neformálnych rozhovorov na slávnostnej recepcii, slovami chvály nešetrili ani oficiálni hostia z mestskej časti Nad jazerom, Magistrátu mesta Košice, či bývalí zamestnanci, ktorí spomínali na časy, keď boli súčasťou diania na našej škole. Boli radi, že môžu stráviť príjemné chvíle s kolegami za ukážkovo upravenými stolmi a pohostením, ktoré s prispením sponzorov pripravili naše kuchárky školy, pod vedením vedúcej školskej jedálne, pani Marty Pačindovej.  Sme veľmi radi, že sme stihli do začiatku osláv čiastočne zrekonštruovať našu školu a vzácnych hostí privítať v esteticky príjemnom prostredí.

My, súčasní pracovníci školy, želáme našej štyridsiatničke ďalších múdrych a obetavých učiteľov, veľa rozumných a usilovných žiakov, aby sme mohli spoločne počas ďalších desaťročí budovať jej dobré meno dosahovaním vynikajúcich výsledkov vo všetkých oblastiach.

PaedDr. Zuzana Zajacová
riaditeľka školy