Prejsť na obsah

Základné školy v Košiciach sa uchádzajú o nenávratné finančné prostriedky

Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky, ako riadiaci orgán pre Regionálny operačný program, vyhlásilo v januári 2008 PILOTNÚ VÝZVU na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok. Prioritnou osou výzvy je infraštruktúra vzdelávania a oprávneným žiadateľom sa môže stať obec ako zriaďovateľ školy.

Mesto Košice má pripravené projekty rekonštrukcie 4 základných škôl, ktoré sú v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Žiadosti o nenávratný finančný príspevok predložili ZŠ Park Angelinum 8, Považská 12, Kežmarská 28 a 30. Mesto Košice po schválení projektu zabezpečí realizáciu a financovanie projektu vo výške 5% z celkových výdavkov na projekt, ktoré sú vo výške 2,5 mil. Sk pre každú školu.

Predložené žiadosti v rámci opatrenia Regionálneho operačného systému schválilo ako povinnú súčasť projektu Mestské zastupiteľstvo 29. januára na svojom mimoriadnom zasadnutí.

Podľa poverenej vedúcej oddelenia školstva na MMK Heleny Jeníkovej táto výzva nie je ešte ukončená a priebežne sa môžu podávať ďalšie žiadosti, pokiaľ nebudú vyčerpané finančné prostriedky na to určené z EÚ vo výške 411 mil. eur.

V programovom období rokov 2004-2006 sa mesto Košice uchádzalo s 11 projektmi, avšak ani jeden nebol úspešný. V zásobníku ministerstva ostalo 5 projektov, ktoré sa v októbri 2007 vybrali na ďalšie spracovanie, aby sa o nich žiadalo v súčasnom programovom období.