Prejsť na obsah

Zasadala Mestská rada

Mestská rada (MR) dnes vzala na vedomie rozbor hospodárenia mesta za posledné tri kvartály, ktorý vykazuje priaznivý vývoj v príjmovej časti. Mesto predpokladá, že výsledky v roku 2007 budú v súlade s plánom. Záväzky z dlhovej služby, ktoré sa postupne znižujú, k 30. septembru predstavovali 1,141 mld. Očakávaný návrh VZN o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavby na území mesta nebol MR schválený. Avšak s ohľadom na nepriaznivý vývoj a doplácanie mesta na náklady súvisiace so zberom a odvozom komunálneho odpadu, navrhuje mesto zvýšenie sadzby poplatku na 948 Sk na jedného člena domácnosti. Súčasne ale mesto navrhuje zavedenie zníženej sadzby poplatku pre fyzické osoby od piateho člena domácnosti na 700 Sk.

MR sa zaoberala aj návrhom zmeny a doplnenia VZN o miestnych daniach, podľa ktorých by sa doterajšia I. a II. kategória katastrálnych území z hľadiska sadzieb daní mala zmeniť na II. a III. kategóriu a nanovo zaviesť I. kategória, do ktorej by spadali katastrálne územia Stredné mesto, Huštáky, Letná a Skladná. Toto prekategorizovanie zvýši obsah mestskej pokladnice o 14 mil. Sk. Ročná sadzba bytov v II. a III. kategórii ostáva na 8 korunách za m² a v I. kategórii sa daň zvýši na 12 Sk za m².

S účinnosťou od 1. decembra 2007 sa zo zákona č. 582/2004 Z.z. vypúšťa daň za dočasné parkovanie v meste. Mesto Košice preto pristúpilo k zrušeniu VZN č. 85 o dani za užívanie verejného priestranstva na dočasné parkovanie a zároveň pripravilo nový návrh VZN o miestnej dani za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta, ktorá sa v posledných rokoch stáva prehustenou zónou a je potrebné tento stav regulovať. Mesto určilo hranice historickej časti aj mimo Pešej zóny. Základná denná sadzba sa pri vjazde a zotrvaní motorového vozidla v centre mení na polhodinový interval, za ktorý vodič zaplatí 15 Sk, aj za každú načatú polhodinu podľa druhu vozidla. Ďalej sa určili aj paušálne sadzby daní za prenosné a neprenosné karty, vyhradené miesta, dane pre obyvateľov a dôchodcov nad 70 rokov s trvalým pobytom v historickej časti mesta.

MR vzala na vedomie správu o činnosti združenia CASSOVIAINFO, ktorého hlavným cieľom je budovanie informačnej spoločnosti na území mesta. Zaoberala sa tiež materiálom účasti mesta v organizácii Eurocities a iných združeniach. MR schválila Koncepciu politiky mesta vo vzťahu k deťom a mládeži a v závere niekoľko odpredajov nebytových priestorov, zväčšia na Hlavnej ulici.