Prejsť na obsah

Zasvieťme si menej

Už niekoľko rokov sa talianske mesto Verona podieľa na iniciatíve „Zasvieťme si menej", ktorá je symbolickou manifestáciou venovanou energetickej úspore a všetkým možnostiam, ktorými sú občania schopní predchádzať plytvaniu energiou. Verona tak oslavuje „Deň energetickej úspory", ktorý pripadá na 16. februára. Keďže tohto roku vychádza 16. február na sobotu, presúva sa tento sviatok na piatok 15. februára.

Pri tejto príležitosti sú v meste „Rómea a Júlie" vyzývané súkromné a verejné inštitúcie k vypnutiu osvetlenia na historických monumentoch a námestiach. Minulý rok vo Verone zhasol symbol mesta – Aréna. Tento rok si dala Verona za cieľ rozšíriť „Deň energetickej úspory" do celej Európy. Oslovila aj partnerské mesto Košice, ktoré sa k tejto iniciatíve pridá v piatok 15. februára vypnutím osvetlenia Dómu sv. Alžbety medzi 18.00 a 19.30 hod. Košice tak deklaratívne podporia projekt svojho partnerského mesta „svetelným tichom", manifestujúc tak energetickú úsporu, ktorá má v čase znižovania svetových energetických zásob surovín svoj význam. K deklarácii sa pripája aj Východoslovenské múzeum (v pôsobnosti Košického samosprávneho kraja), ktorého osvetlenie sa v tom istom čase tiež vypne.

Najväčší efekt v úspore vyvoláva pri „svetelnom tichu" vypnutie osvetlenia najdôležitejších pamiatok v meste a námestí. K iniciatíve sa môžu pridať mestské inštitúcie, firmy, majitelia osvetlených budov, verejnosť, reštaurácie, obchody. „Vo Verone majitelia niektorých reštaurácií vypínajú elektrinu a nahradzujú ju na pár hodín sviečkami," dodal inšpiratívne primátor talianskeho mesta Flavio Tosi.

Cieľom tejto aktivity je podľa partnerskej Verony boj s meniacou sa klímou, povzbudenie občanov k zapojeniu a podieľaniu sa na šetrení energiou a všeobecná kampaň za ochranu meniaceho sa životného prostredia na úkor zvyšovania množstva svetelných zdrojov v mestách.
Mesto Košice plánuje do tejto aktivity zapojiť v budúcnosti aj ďalšie pamiatky.