Prejsť na obsah

Zdenko Trebuľa odstúpil z postu primátora

V úvode XX. rokovania mestského zastupiteľstva v Košiciach vo štvrtok 15. decembra 2005 sa Zdenko Trebuľa vzdal funkcie primátora. Ako novozvolený predseda Košického samosprávneho kraja tak splnil zákonnú podmienku, aby sa mohol stať županom, keďže výkon oboch funkcií je nezlučiteľný. Mestské zastupiteľstvo uznesením abdikáciu zobralo na vedomie. Zároveň zastupiteľstvo požiada predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, aby vyhlásil nové voľby na uprázdnené miesto primátora mesta Košice. Až do zloženia sľubu nového primátora mesta Košice zastupiteľstvo poverilo námestníka primátora Františka Knapíka, zastupovaním primátora mesta v plnom rozsahu kompetencií okrem vymedzených oprávnení Štatútom mesta Košice. Zdenko Trebuľa odovzdal insígnie mesta - zlatú reťaz a pečať s číslom 1 riaditeľovi Archívu mesta Košice, ktorý ich bude uschovávať až do okamihu, keď sľub zloží nový primátor.

Zdenko Trebuľa pôsobil ako primátor druhého najväčšieho mesta Slovenska šesť rokov a 48 dní. Vedenia mesta sa ujal ako námestník Rudolfa Schustera, ktorý sa vzdal postu primátora, keď kandidoval za prezidenta SR. Po doplňujúcich voľbách sa 28. októbra 1999 stal primátorom a pozíciu obhájil aj v riadnych voľbách v decembri 2002. „Za svoj najväčší úspech na poste primátora považujem stabilizáciu ekonomiky mesta, čo umožnilo oživiť nielen investície, ale aj kultúrny, spoločenský a športový život v meste. Program je naštartovaný dobre. Situáciu môžu zneistiť niektoré momenty z minulosti, ale principiálne by sa nič vážneho nemalo udiať. Verím, že v ceste, ktorú sme nastavili, bude mesto ďalej pokračovať," povedal Zdenko Trebuľa na záver svojho pôsobenia na čele mesta.

Prílohy

1. RTF 69,13 KB Správa primátora o činnosti Informácia primátora mesta o činnosti od I. rokovania MZ 20.12.2002 prednesená na XX. rokovaní MZ 15.12.2005