Prejsť na obsah

Zimná údržba v Košiciach začala nočnými výjazdmi sypačov na Jahodnú a do Kavečian

Tento týždeň sa na území mesta začalo so zimnou údržbou, ktorá podľa schváleného operačného plánu potrvá až do 31. marca 2022. Sypače už v noci absolvovali aj svoje prvé výjazdy, keď kvôli teplotám okolo bodu mrazu posypávali cestu na Jahodnú a do Kavečian.

Mesto si od spoločnosti Kosit ako svojho zmluvného partnera na november zazmluvnilo 14 veľkých sypačov na cesty, 13 malých sypačov na chodníky a jeden nakladač. V zimných mesiacoch sa počty mechanizmov budú zvyšovať. Podobne ako v predchádzajúcich rokoch sa v zmysle plánu Zimnej údržby budú prioritne udržiavať najmä miestne komunikácie I. a II. triedy, po ktorých jazdia autobusy MHD. Po nich prídu na rad  vnútrosídliskové komunikácie, chodníky a parkoviská. Následne sa budú dočisťovať zastávky MHD a podchody. Mapu obslužnosti ciest, ktoré zabezpečuje spoločnosť Kosit, je možné nájsť na tomto linku: https://www.kosit.sk/obyvatelia/zimna-udrzba-komunikacii/mapa-obsluznosti-ciest-v-sprave-kosit-s/ 

Primátor vyzýva na adopciu zvyšných chodníkov

Po veľmi dobrých skúsenostiach zo zimnej sezóny 2020/21 sa Mesto Košice rozhodlo pokračovať v projekte Adoptuj si chodník a zarábaj. Záujemcovia o ručné odpratávanie snehu a ľadu, ktorí si to vyskúšali už počas uplynulej zimy, ale aj noví adepti sa o ten „svoj“ chodník, sa mohli od polovice októbra registrovať cez mobilnú aplikáciu Zimná údržba. Jednotlivé úseky majú zväčša od 35 - 50 m² a ich dĺžka dosahuje okolo 15 - 35 metrov (podľa šírky chodníka). V súčasnosti si svojho (staro)nového pána našlo už 650 zo 713 ponúkaných úsekov. Mesto každému zaregistrovanému záujemcovi postupne distribuuje vrecia s posypovým materiálom.

„Veľmi nás teší opätovný záujem Košičanov o tento náš úspešný projekt, o ktorý sa zaujímajú viaceré slovenské mestá. Vďaka aktívnemu prístupu boli chodníky vyčistené nielen rýchlejšie a kvalitnejšie, ale ušetrili sme aj okolo 250 000 eur. Aj preto sme na túto sezónu rozšírili počet úsekov adopciu na 713. Zostávajú nám ešte posledných 8 percent neobsadených chodníkov najmä v mestských častiach Sever a Západ. Vyzývame preto každého, kto chce urobiť dobrý skutok a pomôcť svojmu mestu, zarobiť si od 300 do 500 eur a zlepšiť si svoju kondičku, nech si do svojho mobilu stiahne aplikáciu Zimná údržba Mesto Košice, zaregistruje sa a vyberie si zatiaľ neadoptovaný chodník,“ skonštatoval primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Viac informácií o aplikácií Zimná údržba je možné nájsť na webstránke zimnaudrzba.kosice.sk, na otázky občanov zodpovedia zamestnanci mesta aj na e-mailovej adrese zima@kosice.sk.