Prejsť na obsah

Životné prostredie stavia mosty

V utorok 4. septembra predpoludním bolo na košickom Magistráte naozaj živo. Na rokovanie s viceprimátormi prišla skupina približne 40 mladých ľudí z Nemecka a Slovenska, ktorá sa v týchto dňoch oboznamuje s prieskumom uránovo-molybdénových rúd spoločnosti Kremnica GOLD. Stredoškoláci z nemeckého Niederkasselu a košického gymnázia Šrobárova sa podieľajú na projekte „Životné prostredie stavia mosty”. Ich cieľom bude napísať žurnalistické materiály o ekologickej tematike vzťahujúcej sa na danú lokalitu. Viceprimátor M. Čečko potvrdil študentom závery vedenia mesta, ktoré je proti ťažbe uránu v danej lokalite. „Lokalita má pre Košičanov neoceniteľný význam a mesto ťažbu uránu na Jahodnej určite nepodporí,“ dodal M. Čečko.
Projekt sponzoruje nemecká nadácia Deutsche Bundesstiftung Umwelt. Spoluorganizátor podujatia Norbert Hilger zo vzdelávacieho inštitútu IZOP zdôrazňuje, že tému tentokrát nevybrala študentom nadácia, ale že si ju zvolili sami. „Očakávame, že študenti dostanú komplexné informácie od všetkých strán a že prezentácie prebehnú vo vecnom duchu,“ dodáva N. Hilger.
Projekt sa koná pod záštitou prezidentov Nemecka, Poľska, Maďarska, Slovinska a Slovenska. Hotové články z pera študentov uverejňuje na Slovensku denník SME, v Nemecku nedeľné vydanie denníka Franfurter Allgemeine.