Prejsť na obsah

Zlaté hviezdy partnerských miest získal v Bruseli projekt študentov z Košíc a Wuppertalu

Primátor Zdenko Trebuľa prijal v utorok 22. februára v Historickej radnici košických študentov z gymnázií na Opatovskej a Šrobárovej ulici, ktorých projekt ocenili začiatkom februára v Bruseli Zlatou hviezdou partnerských miest.

Zlaté hviezdy sa udeľujú v Bruseli na podporu aktívneho európskeho občianstva za iniciatívy, ktoré ukazujú, čo môže človek urobiť na miestnej úrovni pre lepšiu európsku integráciu. Európska komisia vybrala desať najlepších iniciatív partnerstva miest v dvoch kategóriách - konferencie, semináre a stretávanie občanov. V kategórii Stretávanie občanov získalo ocenenie 24 miest, ktoré sa podieľali na siedmich projektoch. Partnerské mestá Wuppertal a Košice získali zlaté hviezdy za spoločný umelecký projekt nazvaný Strange (zvláštny, tajomný, cudzí). Zahŕňal spoločne pripravené a vyprodukované divadelné a tanečné predstavenie spolu s krátkym videofilmom. Scenár k predstaveniam napísali študenti gymnázií na Opatovskej a Šrobárovej ulici v Košiciach, naštudovali a predvádzali ho študenti z wuppertalských gymnázií. Prípravu predstavení sprevádzali spoločné workshopy. Projekt Strange bol zameraný na boj proti netolerancii a nevedomosti o všetkom, čo sa líši a spôsobuje strach z neznámeho, na diskusiu o boji proti rasizmu a xenofóbii. Stal sa príkladom úspešného prínosu k európskej integrácií, ktorú je možné dosiahnuť aj prostredníctvom umeleckých aktivít.

"Naše gymnázium má s Wuppertalom už 15 rokov veľmi dobrú spoluprácu. Žiaci absolvujú pravidelné výmenné pobyty. Veľmi im to pomáha pri zdokonaľovaní jazyka. Vďaka tomu sa pre nás Wuppertal stal mestom, ktoré máme radi," povedal na stretnutí riaditeľ Gymnázia na Opatovskej Jozef Pištey.

"Toto partnerstvo medzi mestami sa za 25 rokov rozrástlo do rozmerov, keď sa kontaktujú nielen inštitúcie a úrady, ale priatelia sa celé rodiny. V tomto roku chceme na počesť štvrťstoročnice zorganizovať stretnutie zástupcov obidvoch miest. Teší ma, že študenti dokážu rozvíjať vzťahy v takej oblasti, ktorá je blízka ich veku a záujmom. Dobré jazykové znalosti sa im zídu aj v Košiciach, pretože o mesto začali mať záujem aj investori z nemeckého prostredia," zdôraznil primátor Zdenko Trebuľa.

Zlaté hviezdy partnerských miest z rúk primátora putovali na Gymnázium Opatovská, neskôr si vzácnu trofej budú môcť pozrieť aj študenti z Gymnázia na Šrobárovej.