Prejsť na obsah

Zlatý žobrák 2006: cena primátora do Holandska


Podľa neho úroveň festivalu (ktorý sa skončil v sobotu 10. júna v Košiciach), aj kvalita tvorcov dramaticky vzrástla. "Ak chcem vedieť, čo nového sa udialo v Európe, idem na tento festival a odporučil by som to aj predsedovi Európskej komisie José Manuelovi Barrosovi," povedal Baumeister.
Celkovo prihlásili tvorcovia na festival 54 programov, z ktorých sa do finále dostalo 32. Slovenským "želiezkom v ohni", ktoré získalo Cenu asociácie srbských žurnalistov, bol dokument košickej TV Naša Kde bolo, tam bolo z dielne Gabriela Kládeka. Autor priniesol nevšednú podobizeň bývalého fotoreportéra Československej tlačovej kancelárie Gabriela Bodnára, ktorého po okupácii Československa v roku 1968 odsúdili za to, že hodil tehlu na ruský tank. Podobných príbehov z minulých režimov bolo na festivale viac.
Cena Košického samosprávneho kraja ide do srbského Čačaku za snímok Štatisti, Cena primátora Košíc do holandského Groningenu za Benovo mesto. Srbská TV Čačak si odniesla aj Cenu rakúskeho Microsoftu za Vyvolených a príspevok francúzskej Telé Millevaches Stavitelia možnosti dostal Cenu rodiny Fogelsongovcov. Zakladateľ festivalu a člen poroty Marcel Dekanovský za najväčší zážitok po dvanástich rokoch festivalu považuje to, že lokálni televízni tvorcovia, ktorí boli vždy v pozícii amatérov, prišli teraz z tridsaťtisícového španielskeho mestečka Chantada a doniesli hraný film. "Ukázali celému svetu, že lokálne televízie vedia točiť aj dramatickú tvorbu. Hrali tam občania mesta, sami si to zrealizovali a nestalo ich to ani korunu," povedal Dekanovský.
Úroveň festivalu vysoko ohodnotila aj ďalšia členka poroty, americká novinárka Teresa Collier, ktorá na jednom z workshopov prezentovala ukážky vysielania verejnej televízie v americkom štáte Mississipi o hurikáne Katrina v New Orleans. Riaditeľka festivalu Eva Dekanovská informovala, že jednotlivé príspevky uvedú aj v košickej TV Naša, vrátane filmu Clauda Weisza Pieseň nemilovaného, ktorý mal v Košiciach obnovenú premiéru za účasti tvorcu. Z festivalu zaslali list pre Európsku komisiu, v ktorom upozorňujú na komunikačný potenciál lokálnych televízií pri šírení európskych myšlienok a žiadajú o väčšiu pozornosť a podporu.
Záštitu nad festivalom Zlatý žobrák 2006 prevzali spoločne s košickým primátorom Františkom Knapíkom aj slovenský eurokomisár Ján Figeľ a predseda KSK Zdenko Trebuľa.