Prejsť na obsah

Zmena tarifného systému MHD v Košiciach schválená poslancami MZ

Neustále zvyšovanie nákladov na prevádzkovanie verejnej dopravy, neefektívny súčasný platný tarifný systém MHD a iné faktory boli dôvodom návrhu zmeny tarify v MHD v Košiciach. Na dnešnom mimoriadnom rokovaní ho poslanci schválili v plnom znení s platnosťou od 1. júla 2007. Podľa tohto návrhu sa zavedie nový tarifný systém prestupných časových lístkov. Občania si budú môcť vybrať z 30 alebo 60 minútového časového lístka podľa dĺžky predpokladanej cesty, pričom lístok sa stáva prenosným na všetky druhy dopravy v meste. Tridsaťminútový cestovný lístok bude stáť 17 Sk, cez bezkontaktnú čipovú kartu (BČK)16 Sk a šesťdesiatminútový 20 Sk, cez BČK 19 Sk. V platnosti ostane aj pôvodný 12-korunový cestovný lístok, platný iba na 4 zastávky.
Našu peňaženku najviac odľahčí kúpa mesačného cestovného lístka. Jeho cena sa z pôvodných 390 Sk vyšplhala na 550 Sk. Celkový nárast cien v MHD v Košiciach tak vzrastie o 41 percent. Pri zavedení nového systému očakáva DPMK prínos vo výške cca 30 mil. Sk.
Zmena tarify počíta aj so zľavnenými cestovnými lístkami a bezplatnými podmienkami prepravy. Platné doklady je potrebné si vybaviť v strediskách predaja cestovných lístkov MHD.
DPMK začína mediálnu a informačnú kampaň, ktorou chce nové zmeny dostať do povedomia občanov mesta. „Osobne si myslím, že keď to zvládli občania v iných mestách, v Košiciach to nebude problém,“ dodal generálny riaditeľ DPMK M. Tkáč. Na zastávkach by podľa M. Tkáča nemali chýbať ani zjednodušené a prehľadné mapy systému MHD v meste.

Na dnešnom mimoriadnom Mestskom zastupiteľstve bol schválený aj návrh na zmeny a doplnky Štatútu mesta Košice, vyplývajúci z ostatnej novely zákona č. 401/1990 Zb. o meste Košice.
Ako posledný bod programu poslanci schválili zmeny a doplnky Regulačného plánu Námestia osloboditeľov v lokalite hotela Slovan. V súvislosti s pripravovanou rekonštrukciou a dostavbou hotela Slovan je zámerom zmena navrhovaného funkčného využitia zástavby v preluke východne od hotela s cieľom umiestnenia parkovacieho domu zo strany Roosveltovej ulice a občianskej vybavenosti zo strany Námestia osloboditeľov, vrátane rozšírenia hotela smerom do Roosveltovej ulice o 10 m od existujúcej stavby.