Prejsť na obsah

Zmodernizovaná spievajúca fontána by mohla Košičanom zahrať už v októbri

Rekonštrukcia Spievajúcej fontány v centre mesta je po niečo vyše dvoch mesiacoch od svojho začiatku hotová zhruba na 25 percent. Vzhľadom na schválený harmonogram, ktorý počítal s 10 mesiacmi rekonštrukcie, postupujú stavebné práce v miernom predstihu. Ak všetko pôjde tak hladko ako doteraz, pôvodne naplánovaný termín skončenia rekonštrukcie sa z decembra tohto roka môže skrátiť o niekoľko týždňov.

O pokroku stavebných prác informovali počas dnešného kontrolného dňa zástupcovia stavebnej firmy Begra primátora mesta Jaroslava Polačeka (nezávislý) a riaditeľku Správy mestskej zelene Martu Popríkovú. Táto bratislavská spoločnosť špecializujúca sa renováciu a výstavbu fontán doposiaľ odkryla jej pôvodné teleso, demontovala technológiu a vymenila aj niektoré poškodené časti. Ako skonštatoval jej zástupca Gabriel Varga, rekonštrukcia fontány prichádza naozaj v hodine dvanástej, lebo niektoré časti fontány boli nielenže v dezolátnom stave, ale aj životunebezpečné.

V parku museli rozbiť 10 kubíkov betónu

Zhotoviteľov trochu zaskočilo aj to, že namiesto zeminy sa v parku pri fontáne nachádzala aj 30 cm hrubá nikde nezakreslená vrstva betónu, ktorý museli rozbiť. Celkovo išlo o 10 metrov kubíkov betónu. To trochu spomalilo zemné práce, no celkový harmonogram prác to výraznejšie neovplyvnilo. V súčasnosti sa vyrába sa oceľová konštrukcia, ktorú by chceli namontovať začiatkom júna. Následne začnú s osádzaním a montážou trysiek a kabeláže.

"Dúfam, že zmodernizovanú Spievajúcu fontánu, ktorá patrí medzi ikony nášho historického centra, budeme môcť v testovacej fáze predstaviť verejnosti už začiatkom októbra pred štartom Medzinárodného maratónu mieru," uviedol primátor.

Rekonštrukcia vyjde na takmer 1,8 milióna eur

Celkové náklady na rekonštrukciu dosahujú 1 788 887 eur. V zmysle podpísanej zmluvy o spolupráci poskytne Nadácia U.S. Steelu na rekonštrukciu Spievajúcej fontány sumu 1 milión eur, zvyšné náklady pôjdu z rozpočtu mesta. Sprístupnením technologického zázemia fontány bude na projekte spolupracovať aj Štátne divadlo. Spievajúca fontána dostane nové čerpadlá, svietidlá, kabeláž, ozvučenie alebo osvetlenie.

Okrem toho umožní projekciu na vodnú hmlu, tak ako je to na Plávajúcej fontáne v Mestskom parku. Zároveň získa prepojenie s Národným divadlom, vďaka ktorému bude možné v reálnom čase prenášať zvuk a obraz z jeho predstavení priamo na vodnú hmlu. Podľa projektového manažéra SMsZ Erika Kuzmu sa obyvatelia a návštevníci mesta môžu po rekonštrukcii tešiť aj na nové vodné efekty, ktoré budú súčasťou novej vodnej hry.

V Košiciach vznikne najväčšia spievajúca fontána na Slovensku. Návštevníkom ponúkne viac ako 750 trysiek, 240 svietidiel a 46 čerpadiel. Rovnako ako v Mestskom parku sa bude dať fontána ovládať na diaľku, čo zjednoduší jej údržbu. Novinkou bude aj aplikácia, ktorá umožní nechať si zahrať pesničku na želanie.