Prejsť na obsah

Zníženie úroku, ktoré schválila vláda, znamená pre Košice ročnú úsporu približne štyri milióny korún

Dnešné rozhodnutie vládneho kabinetu o znížení úroku z úveru poskytnutého Košiciam v roku 2002 v sume 580 miliónov Sk z pôvodných 5 na 4 percentá p.a. považuje mesto za veľmi dobrú správu. Je potvrdením správnosti reštrukturalizačných krokov mesta, ktoré znamenajú zvýšenie finančnej dôveryhodnosti Košíc. Jednopercentné zníženie úroku bude vo finančnom prepočte znamenať úsporu verejných financií v objeme približne 4 milióny korún ročne.

Podľa odôvodnenia, ktoré na rokovanie vlády predložilo Ministerstvo financií SR, v čase poskytnutia finančnej výpomoci v roku 2002, bola priemerná cena refinancovania štátneho dlhu okolo 6 %. V súčasnosti sa znížila na úroveň okolo 5 %, pričom SR je schopná na refinancovanie dlhu získavať prostriedky i v cene pod 4 % p.a. Podľa rezortu financií je jedným z dôvodov aj potreba maximálne znižovať výdavky mesta, keďže fiškálna decentralizácia spôsobí v tomto roku deficit príjmov v rozpočte mesta Košice približne 203 miliónov korún.

Mesto Košice získalo úverovú výpomoc zo štátnych finančných aktív vo výške 580 miliónov Sk v roku 2002. Jej cieľom bolo, aby mesto po nábehu na ozdravný režim bolo pripravené zabezpečovať základné potreby pre chod samosprávy v obmedzenom, ale životaschopnom režime a súčasne si plniť záväzky plynúce z reštrukturalizovaného úverového zaťaženia. Čiastku 80 miliónov splatilo mesto formou zápočtu za budovu tzv. Divízie (v ktorej dnes sídli Úrad Košického samosprávneho kraja) prevodom z majetku mesta Košice do majetku štátu. Táto splátka bola realizovaná v júni 2002, po jej realizácii zostal úver 500 miliónov Sk.

V čase kulminácie v rokoch 1999 - 2000 sa dlh mesta pohyboval na úrovni 2,2 miliardy korún. Do dnešného dňa sa ho vďaka dôsledným a premysleným reštrukturalizačným krokom podarilo znižiť na 1,4 miliardy. Na komplexné pokrytie zdrojov reštrukturalizácie bol popri úvere od štátu použitý aj úver od konzorcia bánk a vlastné zdroje mesta. Ozdravné opatrenia mesta ocenila Slovenská ratingová agentúra, ktorá v roku 2004 zvýšila hodnotenie mesta o osem stupňov. K podobnému kroku, aký urobil vládny kabinet, pristúpilo vlani aj konzorcium bánk, od ktorých mesto čerpá reštrukturalizačný úver v prepočte na slovenské koruny v celkovej výške 852 miliónov korún. Úrokovú sadzbu tohto úveru znížilo o 0,5 percenta. Mesto Košice ročne spláca poskytnuté úvery, vrátane úrokových nákladov, vo výške 130 miliónov korún.

Od poskytnutia úveru zo štátnych finančných aktív Košice pravidelne splácali úroky vo výške 5 % p.a. V ročnom vyjadrení predstavuje výška uhradených úrokov sumu 25 miliónov Sk a od začiatku splácania predstavujú úrokové náklady sumu 61,5 milióna Sk.