Prejsť na obsah

ZŠ Jenisejská v názve nesie meno básnika Jozefa Urbana

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zapožičalo čestný názov Základnej škole, Jenisejská 22 v Košiciach, ktorá splnila všetky náročné podmienky v súvislosti s udelením čestného názvu.
Škola ponesie meno známeho spisovateľa a textára Jozefa Urbana, ktorý dlhú dobu býval neďaleko školy a jeho brat, Miroslav Urban, bol dokonca žiakom školy. Škola je s poéziou a prózou spätá aj dosiahnutými vynikajúcimi výsledkami v súťažiach v prednese poézie a prózy.
„Je pre nás cťou niesť v názve meno spisovateľa, ktorého diela čítali a čítajú dospelí i deti. Malý zúrivý Robinson alebo Dobrodružstvá Vranky Danky určite poznajú mnohí. Taktiež jeho texty k piesňam pre skupiny Elán, Money factor, Modus, pre spevákov Petra Nagya, Petra Lipu, Vaša Patejdla, Oľgu Záblackú, Beátu Dubasovú a mnohých ďalších si určite často pospevujú mnohí z nás. Som presvedčený o tom, že práve vďaka nadčasovosti tvorby Jozefa Urbana sa s novým názvom rýchlo stotožnia žiaci, rodičia i zamestnanci školy," uviedol riaditeľ školy Mgr. Róbert Schwarcz .
Škola o zapožičanie čestného názvu s menom Jozefa Urbana požiadala koncom októbra 2009, pričom Ministerstvo školstva skúmalo vyjadrenia Rady školy, Štátnej školskej inšpekcie, Mesta Košice či rodinných príslušníkov Jozefa Urbana, aby bolo overené, že škola si zapožičanie čestného názvu zaslúži. V žiadosti škola musela dokumentovať aj výborné výchovno-vzdelávacie výsledky, úspechy v súťažiach, projektoch, či realizíciou rôznych aktivít.
Certifikát potvrdzujúci zapožičanie čestného názvu Základná škola Jozefa Urbana na Jenisejskej ulici v Košiciach bol škole odovzdaný počas slávnostného programu v stredu 6. októbra, na ktorom sa zúčastnil aj primátor mesta František Knapík. V programe vystúpili žiaci školy, ale i Táňa Paľovčíková a Jaroslav Dvorský. Prostredníctvom videopozdravov sa hosťom prihovorili Vašo Patejdl, Janko Lehotský, Zuzana Smatanová a Daniel Hevier. V hľadisku boli okrem zamestnancov a žiakov školy zástupcovia Mesta Košice, Štátnej školskej inšpekcie, Krajského školského úradu, Rady školy a Rady rodičov, sponzori a partneri školy, ale aj rodinní príslušníci Jozefa Urbana. Čestný názov, ktorý škola získala je vyjadrením úcty k osobe Jozefa Urbana. Ako povedal riaditeľ školy, urobia maximum, aby sa podarilo Urbanovu tvorbu priblížiť žiakom, rodičom i širokej verejnosti rôznymi podujatiami spojenými s jeho osobou a dielami.

Zdroj: ZŠ Jenisejská