Prejsť na obsah

ZŠ Staničná

Ani po ukončení realizácie Erasmus+ projektov priateľstvá a spolupráca medzi školami nekončia, častokrát pokračujú aj naďalej. Tak tomu bolo aj v prípade našej školy, ZŠ Staničná 13 v Košiciach. S partnerskou školou Escolapias Sotillo zo španielského mesta Logroño sme vďaka realizácii Erasmus+ projektov v kontakte od roku 2016. V tomto školskom roku sme žiakom ponúkli účasť na výmennom programe.

Koncom novembra sa z týždenného pobytu v Španielsku vrátila skupina  siedmakov. Naši žiaci si na vlastnej koži vyskúšali,  ako sa učia ich španielski rovesníci. Zúčastnili sa nielen vyučovacích hodín, ale vychutnali si aj prestávky na školskom dvore. Spoločne zažili kopec zábavy, dobrodružstiev, overili si svoje sociálne aj komunikačné zručnosti. Zároveň sa dozvedeli veľa o kultúre, histórii a životnom štýle Španielov. A predovšetkým o sebe.

Spoznali tiež región la Rioja, preslávený vínom a jeho hlavné mesto Logroño, v ktorom sa naša partnerská škola Escolapias Sotillo nachádza. V stredovekom meste La Guardia ležiacom v provincii Rioja Alavesa navštívili kostol Santa María de los Reyes z 12.storočia s nádherným vstupným portálom a vinárstvo El Fabulista, kde istú dobru žil slávny bájkár Félix María de Samaniego.

Za históriou, ktorej korene siahajú až do rímskych čias, sme vycestovali do mesta Zaragoza, ležiaceho v regióne Aragón. Z tohto obdobia sa v meste zachovalo veľa pamiatok. V centre mesta sme navštívili mohutnú baziliku El Pilar, v ktorej sa nachádzajú dve nevybuchnuté bomby z čias Španielskej občianskej vojny. Nevynechali sme ani unikátny palác Aljafería, ktorý kedysi slúžil ako sídlo moslimských vládcov.

Okrem poznávania kultúry a histórie mali deti mnoho príležitostí spoznávať sa navzájom, keďže väčšinu času trávili spoločne so svojimi novými priateľmi. Týždeň nabitý zaujímavým programom ubehol všetkým veľmi rýchlo. Na prvotný strach z neznámeho všetci zabudli hneď po príchode vďaka srdečnému prijatiu španielskymi kamarátmi a ich rodinami. Každú chvíľu svojho pobytu s nimi prežili naplno. A veru, stálo to za to. Stali sa z nich najlepší amigos. Veď posúďte sami: https://youtu.be/WaTFiN8VbLo

 

             Mgr. Darina Lopatníková,

              koordinátorka projektu