Prejsť na obsah

ZŠ Staničná 13, Košice

Po návrate žiakov do škôl po letných prázdninách boli mnohí sklamaní z obmedzení, ktoré sa týkali pozastavenia organizácie hromadných školských akcií z dôvodu mimoriadnej situácie. Pre náš medzinárodný projekt Erasmus+ to znamenalo pozastavenie zahraničných mobilít (vzájomných výmen študentov), ktoré boli plánované na mesiace september - október 2020, kedy mali naši žiaci vycestovať do partnerských škôl vo Francúzsku a Španielsku. Aj keď osobné stretnutia momentálne nie sú možné, online spolupráca stále trvá a žiaci sa môžu bezpečne spoznávať vďaka moderným technológiám prostredníctvom videohovorov. Na stretnutiach spoločne diskutujú na rôzne témy.

Keďže hudba je univerzálnou rečou ľudstva a mostom, ktorý spája ľudí z rôznych kútov sveta, práve tá  bola témou prvého medzinárodného online stretnutia francúzskych, slovenských a španielskych žiakov. Tí počas videohovorov  diskutovali o svojich obľúbených piesňach, ktoré počúvali počas jarného "lockdownu" a ktoré im v období zatvorených škôl, keď boli izolovaní od svojich priateľov a spolužiakov, pomáhali zvládnuť nové a náročné obdobie.

Hudba má dôležité miesto aj v živote dospelého človeka, preto sa žiaci  porozprávali o tejto téme aj so svojimi rodičmi. Tí si zaspomínali na svoje obľúbené piesne z mladosti. Svojim deťom povedali, prečo mali pre nich mimoriadny význam. O tieto informácie sa na medzinárodných stretnutiach vzájomne podelili. Bolo úžasné sledovať mladých ľudí, ako spontánne rozprávajú a prezentujú piesne rôznych žánrov. Pre mňa osobne bolo prekvapením, že väčšina francúzskych a španielskych žiakov obľubuje piesne vo svojom rodnom jazyku, kým favoritom našich slovenských študentov sú piesne v angličtine :)

Počas jednotlivých stretnutí sme spoznali piesne populárne v krajinách našich projektových partnerov a predstavili sme im tie, ktoré radi počúvajú slovenskí tínedžeri. Cez piesne a rozhovory sme viac spoznali našich rovesníkov v zahraničí. Zatiaľ nepoznáme miesta, kde sa nachádzajú školy, ktoré navštevujú. Vieme, že španielska škola sa nachádza v meste Logroño v regióne La Rioja na severe Španielska, kam putovali aj naše vianočné pozdravy. Naši francúzski rovesníci navštevujú školu na juhu krajiny, v mestečku La Seyne-sur-Mer. Keďže ani oni nepoznajú naše mesto, rozhodli sme sa to zmeniť a na jednom z ďalších online stretnutí sme si navzájom virtuálne predstavili naše mestá a miesta, kde žiaci radi trávia svoj voľný čas. Pre všetkých účastníkov projektu to bola príležitosť spoznať miesta, ktoré snáď čoskoro osobne navštívia. Fotografie miest, ktoré žiaci počas videohovorov zdieľali, boli pútavé a mnohí z nás by sa na danom mieste najradšej ocitli ihneď :)

Dozvedeli sme sa, že v uliciach La Laurel a San Juan v centre španielskeho Logroña si môžete pochutnať na skvelých chuťovkách známych ako pinchos a že návšteva tohto mesta je nielen gastronomickým, ale aj umeleckým zážitkom. Dôkazom boli žiakmi prezentované fotografie malebných stredovekých dediniek vzdialených pár kilometrov od Logroña, ale aj budovy knižnice, či divadla v jeho centre. Neprehliadnuteľná v meste je hlavná ulica Gran Vía, ktorá oddeľuje historické centrum mesta od jeho modernej časti.

Ani francúzski študenti nedali na svoj región dopustiť a presvedčili nás, že aj ich mesto, či jeho okolie stojí za návštevu. Môcť sa poprechádzať popri Stredozemnom mori v akomkoľvek ročnom období nepotrebuje ďalší komentár. Turisticky známe mesto  Toulon, v ktorom sa nachádza najväčší francúzsky vojenský prístav, je odtiaľ skutočne len na skok. Tí, ktorí by počas svojho pobytu na Francúzskej riviére mali pocit, že už videli každý jej kút, sa môžu z Toulonu odviesť trajektom na Korziku, či Sardíniu.

Naši žiaci vzali španielskych a francúzskych študentov na virtuálnu prehliadku Hlavnej ulice, nazreli do Dómu sv. Alžbety a obdivovali nielen hlavný oltár, ale celý jeho nádherný interiér. Zastavili sme sa aj v obľúbenom kine Úsmev, prešli Hrnčiarskou ulicou smerom k Jakabovmu palácu a mostu "lásky" a oddýchli si v jednom z altánkov v Mestskom parku. Pochválili sme sa aj našim zlatým pokladom, ktorý nám všetci závideli a pri návšteve Košíc ho chcú vidieť na vlastné oči :) Aj Steel Aréna, Kulturpark, či Aupark patrili medzi miesta, o ktorých naši žiaci počas stretnutia rozprávali. Nezabudli ani na atrakcie vo voľnej prírode, ktoré pri návšteve Košíc nemožno vynechať. Za všetky sme predstavili Jazero a Košickú ZOO. Košiciam urobili naši žiaci výbornú reklamu. Je vidieť, že sú na svoje mesto hrdí.

Určite budete som mnou súhlasiť, že je to len zlomok toho, čo Košice svojim návštevníkom ponúkajú. Veríme, že si atrakcie nášho mesta, ale aj iných častí našej krajiny budú môcť naši partneri čoskoro vychutnať a potvrdia slová známych piesní, ktoré našu rodnú zem označujú za najkrajší kút v šírom svete.

Už teraz sa žiaci tešia na najbližšie online stretnutie, na ktorom sa porozprávajú o svojich obľúbených knihách.

 

Mgr. Darina Lopatníková

koordinátorka projektu Erasmus+