Prejsť na obsah

ZŠ Staničná 13, Košice

Koncom novembra 2021 sa z dvojmesačnej mobility projektu Erasmus+ (Quixotes against Windmills: Young People dreaming with a New Europe) vrátili zo Španielska naši dvaja deviataci, Alexandra ŠtullerováŠimon Zeleňák. Z výmenného pobytu v našej partnerskej škole Colegio Inmaculado Corazón de María F.E.Escolapias v meste Logroño, si doniesli množstvo zážitkov na celý život.

Počas dvoch mesiacov spoznali nielen španielsky vzdelávací systém, ale aj osobitosti španielskej kultúry, navštívili mnoho zaujímavých miest, naučili sa základy španielskeho jazyka, no predovšetkým, získali cenné životné skúsenosti a úžasných priateľov.

Vďaka svojej perfektnej angličtine vypomáhali s jej osvojením mladším žiakom, pre ktorých boli veľkým vzorom. A očarili ich nielen tým. Španielskym študentom predstavili aj krásy našej krajiny. Tí sa aj vďaka osobnej skúsenosti s našimi študentami dozvedeli, že Slovensko je síce malá, ale nádherná krajina, v ktorej žijú skvelí mladí ľudia. Saška a Šimon si svojim ľudským a priateľským prístupom, prirodzenosťou, svedomitosťou, empatiou a odvahou získali obdiv nielen učiteľov, ale stali sa inšpiráciou pre mnohých španielskych študentov.

 

"Pobyt v Španielsku bol pre mňa výbornou príležitosťou na celý život. Samozrejme, že sme sa zlepšili v angličtine a španielčine, no dalo nám to do života aj veľa iných cenných skúseností. Spoznali sme novú kultúru, ľudí, našli sme si výborných kamarátov, vyskúšali sme si iný školský systém, nové jedlá a, samozrejme, navštívili veľa zaujímavých pamiatok. Bola to nezabudnuteľná skúsenosť plná super zážitkov. Už teraz sa teším, keď prídu "naši Španieli" k nám na Slovensko" (Saška).

"Pobyt v Španielsku bol pre mňa skvelou skúsenosťou. Spoznal som nových ľudí, kultúru, pamiatky, jedlo a hlavne som si vytvoril kamarátov nielen na teraz, ale určite aj do budúcna. Zlepšil som si komunikačné schopnosti v angličtine, a samozrejme aj v španielčine. Odporúčam tento výmenný pobyt každému, hlavne tým, ktorí chcú navštíviť cudziu krajinu na dlhší čas, spoznať všetko, čo im krajina ponúka a chcú vyskúšať niečo iné. Projekt Erasmus+ mi určite pomohol v sebarozvíjaní.  Pre mňa  bude znamenať večnú spomienku. Teším sa na ďalšie príležitosti, hlavne na návštevu našich španielskych kamarátov na Slovensku" (Šimon).

 

Vytvorené priateľstvá naďalej pokračujú. Paula a Juan, ktorí našich študentov hostili vo svojich rodinách v Španielsku, pricestujú na svoj dvojmesačný pobyt do Košíc v januári 2022.

 

Mgr. D.Lopatníková

koordinátorka projektu Erasmus+