Prejsť na obsah

ZŠ Staničná 13, Košice

Program Erasmus+ ponúka učiteľom a študentom množstvo príležitostí na medzinárodnú spoluprácu. Na ZŠ Staničná sme zrealizovali desiatky takýchto projektov, vďaka ktorým sme implementovali v našej škole mnoho inovácií získaných pri návšteve európskych škôl. Naši študenti si vďaka tejto príležitosti overili nielen svoje jazykové zručnosti, ale vytvorili priateľstvá, z ktorých mnohé trvajú dodnes.

Nielen priateľstvá, ale aj spolupráca s projektovými partnermi pokračuje častokrát aj po ukončení realizácie medzinárodných projektov. Tak tomu bolo aj v prípade našej spolupráce s partnerskou školou Escolapias Sotillo z mesta Logroño v Španielsku, s ktorou sme v kontakte od roku 2016.

Po dvoch spoločne zrealizovaných Erasmus+ projektoch sme v roku 2019 odštartovali tradíciu výmenných pobytov našich žiakov. Ich cieľom je umožniť žiakom spoznať nielen iný vzdelávací systém, ale aj miestnu kultúru, jej tradície, zaujímavé miesta, či overiť si získané jazykové zručnosti v praxi.

V tomto školskom roku sme s našimi študentmi vycestovali do Španielska v mesiaci november 2022. Prvotné obavy našich žiakov z neznámeho sa rýchlo rozplynuli vo chvíli, keď nás naši španielski kamaráti srdečne privítali na autobusovej stanici v meste Logroño. V tejto srdečnej a pohodovej atmosfére, ktorá je pre Španielov taká typická, prebiehal celý týždeň.

Naši žiaci si na vlastnej koži vyskúšali ako sa učia ich španielski rovesníci. Zúčastnili sa nielen vyučovacích hodín, ale vychutnali si aj prestávky na školskom dvore. Tie majú ich španielski rovesníci počas dňa až dve a dostatočne dlhé na to, aby si počas nich vyvetrali hlavu.

Počas týždňa sme poznali región La Rioja, preslávený vínom a jeho hlavné mesto Logroño, v ktorom sa naša partnerská škola Escolapias Sotillo nachádza. V stredovekom meste La Guardia ležiacom v provincii Rioja Alavesa sme navštívili kostol Santa María de los Reyes z 12.storočia s nádherným vstupným portálom a vinárstvo El Fabulista, kde istú dobru žil slávny bájkár Félix María de Samaniego.

Za históriou, ktorej korene siahajú až do Rímskych čias, sme vycestovali do mesta Zaragoza, ležiaceho v regióne Aragón. Z tohto obdobia sa v meste zachovalo veľa pamiatok. V centre mesta sme navštívili mohutnú baziliku El Pilar, v ktorej sa nachádzajú dve nevybuchnuté bomby z čias Španielskej občianskej vojny. Nevynechali sme ani unikátny palác Aljafería, ktorý kedysi slúžil ako sídlo moslimských vládcov.

Okrem spoznávania kultúry a histórie mali deti mnoho príležitostí spoznávať sa navzájom, keďže väčšinu času trávili spoločne so svojimi novými priateľmi. Spoločne zažili kopec zábavy, dobrodružstiev, overili si svoje sociálne, aj komunikačné zručnosti. Počas týždňa zistili, že tínedžeri majú veľa spoločného bez ohľadu na to, v ktorej krajine žijú. Že komunikovať sa dá akýmkoľvek spôsobom, najdôležitejšie je chcieť.

Okrem toho sa dozvedeli veľa o kultúre, histórii a životnom štýle Španielov. Bez problémov zvládli pobyt v hostiteľskej rodine a zapadli do ich rodinného života. Mali tak jedinečnú príležitosť vidieť, ako Španieli žijú, ako funguje španielska rodina, či ochutnať tradičnú španielsku kuchyňu, v ktorej nechýbajú plody mora.

Keďže tento výmenný program je recipročný, v apríli 2023 sme našich španielskych kamarátov privítali v Košiciach. Počas týždňa nabitého aktivitami sa vzájomné priateľstvá umocnili.

Prvý deň svojho pobytu strávili španielski žiaci v našej škole. Zistili, že na rozdiel od nich, naši žiaci nenosia uniformy, ale zato sa každý deň prezúvajú. Veľmi sa im páčil zvonček, ktorý ohlasuje začiatok a koniec vyučovacej hodiny. Tie sú na rozdiel od ich hodín o 5 minút kratšie.

V priebehu týždňa spoznali aj naše mesto Košice, jeho najznámejšie pamiatky a zákutia. Nevynechali ani košickú ZOO, či výhľad na široké okolie z vrchu Žigmundovej veže Dómu sv. Alžbety. 

Za prechádzkou medzi hradnými múrmi sme vycestovali na sever Slovenska, do Starej Ľubovne, kde sme navštívili hrad a skanzen. Počas prehliadky hradu sme sa dozvedeli, že toto miesto je tiež prepojené so Španielskom. Dve princezné spojené s dynastiou Bourbonovcov vládnucou v Španielsku, žili svojho času aj na Slovensku. Toto prepojenie existovalo vďaka poľskému šľachtickému rodu Zamoyských, ktorým patrilo hradné panstvo Stará Ľubovňa. Dvaja mužskí členovia tejto rodiny sa totiž zosobášili s princeznami spätými s dynastiou Bourbonovcov. Počasie nám prialo a tak sme z hradného vrchu obdivovali výhľad na snehom pokryté Vysoké Tatry. Tie sme našim hosťom ukázali v celej svojej kráse počas cesty zo Starej Ľubovne do Starého Smokovca, kde sme sa na záver dňa nechali opojiť vizuálnou ilúziou v Tricklandii. Do Tatier sa však mnohí vrátili počas nasledujúceho víkendu so svojimi hostiteľskými rodinami. Navštívili nielen Tatry, ale aj mnohé iné turisticky viac, či menej známe miesta. Domov odchádzali s pocitom, že Slovensko je síce malé, ale nádherné.  

Návštevou Slovenska sa tohtoročný výmenný pobyt skončil. Týždeň nabitý zaujímavým programom ubehol všetkým ako voda. Každú chvíľu strávenú v medzinárodnej partii prežili naši tínedžeri naplno. Stali sa z nich "najlepší amigos".

Všetci účastníci sa zhodli na tom, že to bol nezabudnuteľný zážitok, ktorého súčasťou bolo spoznanie oboch krajín, ich kultúry a životného štýlu obyvateľov, vytvorenie nových priateľstiev, ale aj zdokonalenie sa, prípadne overenie si svojich zručností v angličtine. Hoci sa nám ťažko lúčilo, s našimi španielskymi priateľmi ostávame naďalej v kontakte. Veríme, že vzájomné priateľstvá sa tak ešte viac prehĺbia vďaka využívaniu sociálnych sietí, ktorým neprekáža ani tritisíc kilometrová vzdialenosť.

Naši pedagógovia veria, že o výmenný pobyt bude aj naďalej záujem. Sme presvedčení, že pre obe krajiny je veľkým prínosom. Žiaci si zlepšujú nielen svoje komunikačné zručnosti v angličtine, ale získavajú základy ďalšieho cudzieho jazyka. Vďaka spoznávaniu nových kultúr a vytváraním priateľstiev sú vedení k tolerancii a otvorenosti iným národom.

 

Mgr. Darina Lopatníková, koordinátorka projektu