Prejsť na obsah

ZŠ Staničná 13, Košice

Každý rok si v rámci Svetového dňa vody, ktorý oslavujeme 22. marca,  pripomíname dôležitosť vody pre náš život. O význame a nenahraditeľnosti tekutiny, akou je voda, nemožno pochybovať. Už od útleho detstva sa snažíme viesť deti k tomu, aby si uvedomili, aká je voda vzácna tekutina a že je to tá najideálnejšia alternatíva zdravého pitného režimu pre deti aj dospelých.

     Najväčšou spoločnosťou v oblasti zásobovania pitnou vodou, odvádzania odpadových vôd a ich následného čistenia v Slovenskej republike je Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s., ktorá si uvedomuje svoju spoločenskú zodpovednosť a využíva túto udalosť ako priestor na zvyšovanie povedomia o potrebe chrániť vodu a samotnú prírodu. Spoločnosť tento rok oslavuje svoje jubileum, 20 rokov od založenia, a rozhodla sa vytvoriť pre materské, základné a stredné školy projekt pod názvom „Vodovodná“, ktorého cieľom je prebudiť environmentálne cítenie u detí a mládeže a rozvíjať ich pozitívny vzťah k prírode.

    Súťažilo sa v štyroch vekových kategóriách a dvoch súťažných zadaniach. Súťažná kategória Prespievaj vodárenskú skladbu ,,Tá pravá vodovodná " bola zameraná pre deti materských škôl a žiakov 1. stupňa základných škôl. Ich úlohou bolo pod vedením svojho pedagóga prespievať vodárenskú skladbu a kreatívnym spôsobom odprezentovať dôležitosť vody v našom živote. Súčasťou mohol byť aj oslavný tanec alebo iné pohybové prvky znázorňujúce danú problematiku.

    Téma ochrany vody nie je ľahostajná ani našim žiakom 3. D triedy zo Základnej školy Staničná 13 v Košiciach, ktorí sa aktívne zapojili do tohto projektu. Ich videonahrávka pozostávala z viacerých aktivít, ktorých cieľom bolo šíriť povedomie o ochrane životného prostredia kreatívnou a zážitkovou formou. Obsahovala aktivity ako  kolobeh vody v prírode, prezentácia o pitnej vode, pohybové a výtvarné spracovanie kvapky vody, informovanosť o vhodných a nevhodných nápojoch pre detí, diskusia o živote vodných živočíchoch a planéte Zem, triedenie odpadu a originálny tanec s prespievaným textom vodárenskej skladby. Spomedzi rôznych súťažných príspevkov práve naša videonahrávka najviac oslovila a zaujala porotu, ktorá jej udelila 1. miesto!

    Po vyhlásení výsledkov k nám dňa 12.05.2023 zavítal pán generálny riaditeľ VVS Ing. Stanislav Prcúch so svojim pracovným tímom, aby osobne zablahoželal pani riaditeľke PaedDr. Eve Pillárovej a žiakom 3.D triedy k tomuto úspechu. Pani riaditeľke odovzdal poukaz na 20% zľavu na vodné a stočné na celý rok a žiakom  balíčky praktických cien s tematikou vody.  Žiaci sa veľmi potešili vecným darom a samotnou návštevou pána generálneho riaditeľa. Krásnou bodkou za týmto projektom bol spoločný tanec žiakov a prespievanie vodárenskej skladby. Sme hrdí na svojich žiakov a našim cieľom je naďalej rozvíjať ich záujem o riešenie problémov prírody a spoločnosti.

 

PaedDr. Romana Renčková, triedna učiteľka 3.D, ZŠ Staničná 13, Košice