Prejsť na obsah

ZŠ Staničná 13, Košice

MH Teplárenský holding, a.s. (MHTH) verí, že technické smery majú zmysel a zabezpečia ľuďom stabilnú budúcnosť. Aj z tohto dôvodu v školskom roku 2022/2023 vyhlásila MHTH pre žiakov základných škôl vzdelávaciu súťaž v 1. ročníku programu Skúsenosť vs Mladosť s témou  "Výroba tepla v roku 2050".

 

Vedia si žiaci predstaviť, ako bude vyzerať spoločnosť v roku 2050, z čoho bude možné vyrábať teplo?  Preto témou vzdelávacej súťaže bolo:

 

  1. Navrhnúť zdroj – palivo, z ktorého sa bude v teplárňach vyrábať teplo v roku 2050.
  2. Vytvoriť model zariadenia na výrobu tepla na rok 2050.

 

Cieľom tohto programu je vytvoriť lepšiu budúcnosť a zabezpečiť tepelný komfort, ako aj zvyšovať povedomie o odvetví energetiky, teplárenstve a vzbudiť v žiakoch záujem o štúdium technických odborov na stredných školách. Do programu sa zapojilo 14 základných škôl z celého Slovenska, z niektorých škôl sa o účasť uchádzalo viacero tímov.

 

Do finále porota vybrala 5 tímov a nás veľmi potešilo, že medzi nimi bol aj tím Parťáci zo ZŠ Staničnej v Košiciach. Vyhodnotenie súťaže sa uskutočnilo v MH Teplárenský holding v Košiciach. Súťažiacim zablahoželal a poprial veľa ďalších úspechov generálny riaditeľ MHTH Ing. Marcel Vrátný a riaditeľka pre ľudské zdroje MHTH   Mgr. Dana Miňová, PhD. 

A ako sme sa umiestnili my Parťáci? V rámci Slovenskej republiky sme sa s  naším projektom umiestnili na 2 .mieste. 

 

Náš projekt získal viacero ocenení:

  • miesto na Slovensku
  • Cenu verejnosti
  • Cenu zamestnancov MHTH

 

A teraz niečo o nás....sme žiakmi  7. ročníka. V skupine Parťáci sme šiesti a naša pani učiteľka.  Vo februári sme sa  zapojili do vzdelávacej súťaže MH Teplárenského holdingu. Po  dvoch mesiacoch bádania a práce na projekte si dnes už vieme predstaviť, čím sa v roku 2050 nahradí plyn a uhlie, aby nás teplárne dokázali zásobovať teplom a teplou vodou. Navrhli sme palivo, z ktorého sa bude v teplárňach v roku 2050 vyrábať teplo. Náš model presne zachytáva  kolobeh biomasy, starého papiera z domov, podnikov a škôl a drevnej štiepky z drevospracujúcich firiem. Z týchto troch komponentov sa v našej Biopeletkárni vyrobia biopeletky, ktoré môžu slúžiť na vykurovanie rodinných domov a ako palivo do Teplární na výrobu tepla a elektrickej energie. Teplo, teplá voda a elektrická energia sa dostáva do domácností, škôl a podnikov, ktoré opäť vyprodukujú množstvo papiera, biomasy a drevnej štiepky, ktoré sa opäť dostanú do našej Biopeletkárne. Biopeletky sú ekologické: pri spaľovaní zostáva málo popola, dlho horia, majú vysokú výhrevnosť a minimum popolčeka.

Celá maketa bola tiež vyrobená z odpadového materiálu.

Prírodu je potrebné šetriť,a preto naše Biopeletky sú budúcnosť

 

 

Tím Parťákov: Filip Sedrik Ďurech, Dávid Peley, Samuel Marchevka, Lauren Ella Siklenková, Matej Kubinec a Sara Farkašová a pani učiteľka Ing. Jakešová.