Prejsť na obsah

„Dom 2007“

Organizátor súťaže Poľské bytové združenie O/Lublin (Polskie Towarzystwo Mieszkaniowe O/Lublin) oslovilo primátora mesta Ing.Františka Knapíka na účasť mesta Košice v súťaži, nad ktorou primátor prevzal aj záštitu.
„Spočiatku, v roku 1999 sme začínali uvádzaním najlepších objektov v Lublinskom kraji v Poľsku, neskôr v priestore Euroregiónu BUG, za účasti Ukrajiny a Bieloruska, teraz je naša idea prítomná vo viacerých regiónoch východnej Európy," povedal jeden z organizátorov súťaže.
Záujem o súťaž rastie z roka na rok. Rastúca prestíž udeľovania ceny v podobe Krištáľovej tehly sa rozšírila aj na územie Ukrajiny, Bieloruska a Litvy. V šiestich doposiaľ uskutočnených ročníkoch súťaže sa zúčastnilo viac ako 350 investícií.
Sošky Krištáľovej tehly, ocenenie za objekt, ktorý získal uznanie súťažnej poroty, získava investor, projekčná kancelária a hlavný realizátor prác.
Zámerom organizátorov je rozšíriť súťaž z doterajšej euroregionálnej podoby do štátov, krajov a okresov ležiacich na obidvoch stranách východnej hranice Európskej únie – v pohraničí Východu a Západu, od Škandinávie až po Balkán. Takéto zámery sú v súlade s regionálnou politikou Európskej únie, tak v rámci samotného spoločenstva ako aj v kontaktoch s jej susedmi.
Tohto roku sa prvý krát zúčastnili Kryštálovej tehly zástupcovia z Maďarska, Lotyšska a Slovenska.
Poľské bytové združenie O/Lublin organizujúce súťaž koná v súlade so štatútom združenia – mimovládnej organizácie a samotná súťaž – bezkonkurenčná tak doma ako i v zahraničí, je prestížnym podujatím. „Využívame pomoc sponzorov a podporovateľov, okrem iného aj samospráv, pre ktoré účasť v súťaži je významnou formou prezentovania vlastnej činnosti, osobitne v oblasti zrealizovaných investícií. Prispieva k tomu obrovský záujem médií uvádzajúcich množstvo informácií o súťaži a prihlásených investíciách a tiež samotný gala večer súťaže za účasti niekoľkých stoviek domácich a zahraničných hosti, ako aj bohato ilustrovaný viacjazyčný katalóg súťaže," dodal zástupca organizátorov súťaže.

Z pravidiel súťaže uvádzame:
„Predmet a rozsah súťaže: predmetom súťaže sú obytné budovy, polyfunkčné objekty pre bývanie a občiansku vybavenosť, objekty prechodného bývania, obytné súbory, verejné priestranstvá, pamiatkové objekty, verejnoprospešné objekty - zrealizované v období od januára 2005 do septembra 2007. Objekty do súťaže možno prihlásiť do 20.9.2007. Vyhlásenie výsledkov súťaže – IV. kvartál 2007.
Podmienky účasti: Prihlášku do súťaže môžu podať úrady reprezentujúce mestskú samosprávu, administratívni správcovia, účastníci stavebného procesu – t.j. investor, developer i projektová kancelária a hlavný dodávateľ v dohode s investorom. Prihlásený sa zväzuje uhradiť vložné na pokrytie časti nákladov na organizáciu a vydanie katalógu vo výške 2000.-zl +22% za každý prihlásený objekt, za objekty v kategórii obytných budov vo výške 1500.- zl+22%."

Dokumentácia pre objekty prihlásené do súťaže obsahuje vyplnenie dvoch predpísaných formulárov, text okolo 10 viet a minimálne 5 fotografií realizovaného objektu.
Podrobné informácie o súťaži sú k dispozícii na www.ptm.lublin.pl, na adrese zarzad@ptm.lublin.pl, prípadne ladislav.kocis@kosice.sk.