Prejsť na obsah

„Hispánia“ v Košiciach

Španielčina si kliesni cestu svetom a prognostici tvrdia, že už okolo roku 2020 bude počet španielsky hovoriacich ľudí na planéte vyšší než tých, ktorí hovoria anglicky. Aj Košice reagujú na tento trend, a preto tu máme najväčšie španielske gymnázium na Slovensku. V ročníku je až 68 žiakov, ktorých vyučuje 5 profesorov zo Španielska, 1 z Ekvádoru a ďalší profesionálni profesori španielčiny – Slováci. Škola má však aj nebilingválne triedy.
Gymnázium Park mládeže 5 je v centre takmer každého diania v oblasti hispanizmu v Košiciach. V dňoch od 5. do 14. októbra preto pripravilo v spolupráci s veľvyslanectvom Španielskeho kráľovstva na Slovensku a ďalšími inštitúciami už 2. ročník Dní španielskej kultúry v Košiciach.
V nedeľu 7. októbra sa uskutočnila mimoriadna Potulka Starým mestom. Milan Kolcun po prvýkrát sprevádzal v jazykovej kombinácii – španielčina a slovenčina. Témou boli Las Maravillas de la Calle Principal - Skvosty Hlavnej ulice a najvzácnejšou návštevníčkou María José Lacleta, atašé pre vzdelávania zo španielskej ambasády v Bratislave.
V pondelok 8. októbra popoludní sa celá Hlavná ulica premenila na najdôležitejšiu ulicu Barcelony – La Ramblu. Svojou vynaliezavosťou ju takto pretvorili študenti Gymnázia Park mládeže 5. Kvôli tejto paráde sa do Košíc prišiel pozrieť aj veľvyslanec Španielskeho kráľovstva na Slovensku Miguel Aguirre de Cárcer.
V ten istý deň v Múzeu voskových figurín uviedli do života aj nový bulletin v španielčine o osobnostiach nášho mesta. Korektúru prekladu vykonali profesori španielskeho gymnázia v Košiciach a je to darček návštevníkom múzea, ktorý tu zostane aj po skončení Španielskych dní.
Na utorok pripravila Verejná knižnica Jána Bocatia Večer latinsko-americkej literatúry spojený s prezentáciou novej knihy Diamant nepokoja od mexického autora Amada Nerva. Preložil ju Milan Kolcun, ktorý recitoval i diela iných autorov. Spoluúčinkoval a svojou rodnou španielčinou spravil večer ešte viac exotickým profesor chémie na španielskom gymnáziu Antonio... .
V stredu nadobudli Dni španielskej kultúry spirituálnu dimenziu. V zaplnenom Dóme sv. Alžbety sa zrejme po prvýkrát v histórii Košíc celebrovala svätá omša v španielčine.
Španielsky profesor Enrique Viňas Duque nacvičil so svojimi študentmi komédiu v španielčine Štyri srdcia s brzdou a spiatočkou. Uviedli ju vo štvrtok a vďaka tomu už druhý rok môžeme aspoň raz do roka navštíviť u nás divadelné predstavenie v španielčine.
Zlatým klincom programu bol koncert španielskeho pianistu Manuela Fernándeza v nedeľu 14. októbra v Múzeu Vojtecha Löfflera. Zahral diela súčasných španielskych autorov, ale aj Musorgského Obrázky z výstavy. Záštitu nad koncertom prevzal starosta mestskej časti Staré mesto. Hosťovanie umelca zabezpečilo Veľvyslanectvo Španielskeho kráľovstva na Slovensku a na koncert pricestoval aj kultúrny atašé Pablo Platas.
Nad celým podujatím prebral záštitu prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič.

Zdroj: Milan Kolcun