Prejsť na obsah

7. máj - Pamätný deň mesta Košice

Udalosť európskeho významu
Za jeden z najvýznamnejších okamihov v histórii Košíc je považovaný 7. máj 1369, keď vtedajší panovník Ľudovít Veľký udelil mestu Košice erbovou listinou právo používať vlastný erb. Táto listina je najstarším dochovaným dokumentom o udelení erbového práva mestu panovníkom v Európe. Táto udalosť sa odohrala na hrade Diosgyör neďaleko mesta Miškovec v dnešnom Maďarsku. Pri príležitosti výročia tejto udalosti bola dnes v rámci osláv Dňa mesta Košice vo vestibule Historickej radnice na Hlavnej ulici otvorená výstava erbových listín a artefaktov. Na otvorení výstavy sa zúčastnili aj primátori miest Miškovec a Košice, Sándor Káli a František Knapík.

Podpísali deklaráciu o pamätnej tabuli
Po vernisáži výstavy sa v Zasadacej sieni Mestskej rady konal slávnostný podpis deklarácie miest Miškovec a Košice. Deklaráciu, v ktorej sa hovorí o spoločnom zámere umiestniť pamätnú tabuľu v objekte hradu v maďarskom Diosgyöri, podpísali primátori oboch miest. „Zámer spoločného konania je motivovaný tým, že tento historický dokument má európsky význam. Podľa nášho názoru je získanie erbovej listiny obdivuhodným výsledkom snahy vtedajších predstaviteľov nášho mesta. Škoda, že okrem postavy kráľa Ľudovíta Veľkého nepoznáme mená ostatných účinkujúcich, najmä je škoda, že sa nedochovali podrobnosti o tom, kto konkrétne tvoril delegáciu za mesto Košice," povedal vo svojom príhovore primátor Košíc František Knapík. „Skutočnosť, že Košičania dosiahli, aby im kráľ Ľudovít Veľký udelil erbovú listinu, je dôkazom dvoch vecí. Jednak sa tým potvrdzuje, že mesto Košice malo v tom čase veľmi silnú a pevnú pozíciu. Na druhej strane sa dá usudzovať, že ak sa Košičania chceli domôcť svojich práv, neváhali ísť až k samotnému kráľovi. Som veľmi rád, že práve v Košiciach sa aj dnes odohrávajú také podujatia, ktoré zbližujú naše mestá a tým aj naše národy," komentoval podpis deklarácie primátor partnerského mesta Miškovec Sándor Káli, ktorý zároveň pozval primátora Košíc a ďalších predstaviteľov mesta na osobnú návštevu hradu v Diosgyöri.

Primátor odovzdal Ceny mesta Košice a Ceny primátora mesta Košice
Vyvrcholením celého niekoľkodňového programu osláv Dňa mesta Košice bolo udeľovanie Cien mesta Košice a Cien primátora mesta Košice obyvateľom nášho mesta, ktorí sa svojím profesionálnym a spoločenským prínosom významnou mierou pričinili o šírenie dobrého mena Košíc. „Keby sme spočítali mená všetkých Košičanov, ktorí v priebehu storočí žili v tomto meste, dopočítali by sme sa určite k miliónom. Žiaľ, mená väčšiny z nich nepoznáme, história ich ukryla v najhlbších zákutiach. Ale mená niektorých z nich ostali zapísané v kronikách a dobových dokumentoch. Zachovali sa preto, lebo naši predchodcovia z rôznych dôvodov chceli, aby neupadli do zabudnutia. Aj dnes, v dobe, ktorú nazývame moderná, žijú medzi nami ľudia, ktorí si zaslúžia, aby ich mená poznali aj budúce generácie. Sú to ľudia, ktorí tvoria prítomnosť mesta Košice a ich činy sú hodné úcty," povedal primátor mesta v úvode slávnostného ceremoniálu. Nasledovalo slávnostné udeľovanie oboch ocenení. Cenu mesta Košice udelilo Mestské zastupiteľstvo v Košiciach 10 jednotlivcom a 3 kolektívom. Cenu primátora Košíc udelili ďalším 9 jednotlivcom a trom kolektívom. Udeľovanie prebehlo za účasti poslancov mestského zastupiteľstva, členov mestskej rady, predstaviteľov diplomatických zborov a zastúpení, významných inštitúcií, podnikateľských subjektov a obyvateľov Košíc.

Hlavná včera a dnes
Kultúrnou bodkou za programom pamätného dňa mesta bola výstava fotografií troch košických jubilujúcich fotografov Róberta Berenhauta, Alexandra Jirouška a Mariána Krličku pod názvom Hlavná včera a dnes. Výstavu usporiadala Verejná knižnica Jána Bocatia v spolupráci s Fotoklubom NOVA na nádvorí knižnice. Fotografie troch autorov zachytávajú Hlavnú ulicu v rôznych časových odstupoch. Vernisáž sa uskutočnila za prítomnosti primátora a ďalších predstaviteľov mesta.

Tisíci koncert No name
O večerný program sa postarala skupina No name, ktorá odohrá na pódiu pri súsoší Immaculata svoj jubilejný tisíci koncert. Na koncerte sa okrem množstva košických fanúšikov očakáva aj účasť primátora, ďalších predstaviteľov mesta i významných inštitúcií a podnikateľských subjektov.

Zoznam udelených ocenení
pri príležitosti osláv Dňa mesta Košice 7. mája 2009.

CENA MESTA
Jednotlivci:
1. Mgr. art. Peter Rašev, in memoriam
2. Mgr. art. Mária Dravecká
3. Štefan Haberland
4. prof. Ing. Dušan Levický, CSc.
5. Mgr. art. Jozef Podprocký
6. prof. MUDr. Ivan Schréter, CSc.
7. MUDr. Dušan Kahanec, CSc., in memoriam
8. Imrich Pástor
9.Mgr. Emília Dzemjanová, ArtD.
10. Július Kánássy

Kolektívy:
1. Ústav experimentálnej fyziky SAV v Košiciach
2. Spevácky zbor Csermely
3. Univerzitné pastoračné centrum sv. Košických mučeníkov v Košiciach

CENA PRIMÁTORA
Jednotlivci:
1. František Balún
2. Štefan Čabala
3. Mgr. Ľubica Dojčárová
4. Mgr. art. Danica Hanáková
5. Viera Hronská
6. Ing. Branislav Koniar
7. Ladislav Mihók
8. Ing. František Mrva
9. prof. Ing. Ján Sarnovský, CSc.

Kolektívy:
1. Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach
2. Klinika pneumológie a ftizeológie LF UPJŠ a FN L. Pasteura Košice
3. Olympijský klub Košice