Prejsť na obsah

Aj mesto Košice zabezpečuje dôstojnú rozlúčku s arcibiskupom Tkáčom

Aj mesto Košice chce v spolupráci s Košickou arcidiecézou prispieť k dôstojnému zabezpečeniu poslednej rozlúčky s osobnosťou mimoriadného významu - emeritným arcibiskupom Alojzom Tkáčom, ktorý zomrel v utorok 23. mája. Mesto bolo súčinné napríklad pri vyvesení čiernej vlajky nad vstupom do Dómu svätej Alžbety. Pri Urbanovej veži zabezpečí veľkoplošnú obrazovku, na ktorej sa budú premietať pohrebné obrady a priebeh omše. Rovnako pomôže v deň pohrebu pána Alojza Tkáča regulovať dopravu a parkovanie v meste.

Okrem toho mesto poskytne súčinnosť Mestskej polície, ktorej príslušníci budú pomáhať pri organizovaní dopravy, usmerňovať veriacich a postarajú sa aj o zabezpečenie verejného poriadku nielen v centre mesta. Správa Mestskej zelene zas prispeje k skrášleniu okolia Dómu svätej Alžbety.

Do metropoly východu sa chystajú tisícky veriacich

„Sme v intenzívnom kontakte s  Košickou arcidiecézou a robíme všetko preto, aby sme v maximálnej miere prispeli k dôstojnému priebehu rozlúčky. Očakávame, že do Košíc zavítajú tisícky ľudí z rôznych slovenských farností. Predpokladáme aj vyššiu účasť duchovných a osobností spoločenského života. Autobusom poskytneme priestor na parkovisku pri Košickej futbalovej aréne, odkiaľ sa veriaci do centra mesta budú môcť dostať MHD. Tí, ktorí prídu do Košíc individuálnou dopravou, majú v deň pohrebu medzi 8.00 – 14.00 hod. možnosť bezplatne nechať svoje auto v Parkovacom dome pri Steel aréne. Vodiči budú môcť využiť celú jeho kapacitu s výnimkou rezidentských miest. K dispozícii budú aj regulovčíci, ktorí ochotne všetkých vodičov áut usmernia," uviedla viceprimátorka mesta Košice Lucia Gurbáľová (KDH).

Verejnosť môže svoj odkaz pre arcibiskupa zanechať v kondolenčnej knihe v Dóme svätej Alžbety každý deň do 19.00 hod., v pondelok 29. mája to bude ešte o hodinu dlhšie. Práve v tento deň medzi 10.00 – 20.00 hod. môžu veriaci pri rakve s jeho telesnými pozostatkami vzdať poslednú úctu. Posledná rozlúčka s arcibiskupom Tkáčom spojená s omšou a pohrebnými obradmi sa v Dóme svätej Alžbety začína v utorok 30. mája o 10.30 hod. Po smútočnom obrade bude jeho telo uložené v centrálnej krypte v Dóme rovnako to bolo u kardinála Tomka, ktorý zomrel vlani.

Viceprimátorka Gurbáľová: Za každých okolností rozdával lásku, ľudskosť a dobré rady

Viceprimátorka verí, že rozlúčka prebehne v pokojnej a dôstojnej atmosfére. Pripomína, že mesto uplynulý rok v auguste spolu s Košickou arcidiecézou a ďalšími inštitúciami veľmi dobre zvládli rozlúčku s kardinálom Jozefom Tomkom, ktorá bola takisto situovaná do centra mesta a prebiehala v Dóme sv. Alžbety.

„V osobe arcibiskupa Alojza Tkáča odišiel inšpiratívny človek s charizmatickým vyžarovaním. Napriek svojmu pohnutému životnému osudu a chorobám, ktoré ho najmä v ostatných rokoch trápili, dokázal za každých okolností rozdávať lásku, ľudskosť aj dobré rady a povzbudenia. Viackrát som mala možnosť byť v jeho spoločnosti, bol aj výborný a vtipný spoločník a mimoriadne rozhľadený a sčítaný človek. Jeho príhovory mali skvelé postrehy a obrovský nadhľad. Vedel príznačne pomenovať, čo je v živote dôležité a aj vlastnou skúsenosťou inšpirovať veriacich k pozitívnemu vnímaniu dôležitých hodnôt. Nech odpočíva v pokoji.“