Prejsť na obsah

Aj transparentnosť je niekedy slepá

Po prvýkrát v histórii Košíc sme urobili verejné transparentné výberové konania. S cieľom, aby vyhrali tí najlepší. Aby sme tu na kľúčových pozíciách nemali bratrancov, kamošov, neschopákov, po smerácky povedané: našich ľudí, ktorí držia líniu.

Takto to tu fungovalo za bývalého vedenia a ja som sľúbil opak. A prečo sme to urobili? Aby peniaze v podnikoch išli na potrebné a zmysluplné veci a nie napríklad na vily „správnych ľudí“.

Výberová komisia, ktorá mala vybrať najlepších, bola zložená z odborníkov, vedenia mesta a poslancov. Každý v komisii mal rovnaký počet hlasov. Prakticky bolo nemožné niečo ovplyvniť.
Lenže teraz sa zdá, že s najväčšou pravdepodobnosťou väčšina poslancov nebude hlasovať za víťazov súťaže. Tento týždeň som pred polnocou z tejto kancelárie ešte neodchádzal.

Komunikujem s klubmi, rozprávame sa, snažím sa nájsť riešenie, ale zatiaľ márne, aj tak sa zdá, že hlasovanie dopadne negatívne. Priznám sa, že som z toho sklamaný. Budem ešte aj dnes iniciovať ďalšie stretnutia, situácia je ale vážna.

Na jednej strane sa podarilo čestne vybrať najlepších. Na druhej strane zrejme nebudú mať víťazi podporu v zastupiteľstve. Tu naráža naša čestnosť a snaha dostať čo najlepších ľudí do verejného priestoru na politikárčenie.

Prečo sa nenájde dostatočný počet poslancov, aby zahlasovali za dobrú vec? To sa treba opýtať ich, aké majú dôvody. Poslanci transparentné konania nespochybnili, vyzerá to tak, že sa im nepáčia víťazi.

Čiže transparentnosť áno, ale len ak dopadne, ako chceme. Keď by som to mal odľahčiť tak poviem: ideme žrebovať dovtedy, pokiaľ nevytiahneme sedmičku? Prepáčte, ale takéto hry ja odmietam hrať.
Uvedomujem si, že zaťažujeme Košičanov.

Takýmito nezmyselnými bojmi ich otravujeme. A mňa to úprimne mrzí, lebo radšej by som teraz ľuďom s úsmevom hovoril o tom, že ideme vybudovať novú plaváreň, kúpiť nové autobusy, zrekonštruovať rekordný počet ciest a chodníkov. Ale chcem to robiť čestne, žiadne kšefty pre nikoho. To je môj odkaz.

Ľudia nás zvolili preto, lebo veria, že budeme konať čestne. Takto to vnímam ja. Teraz je to na svedomí každého jedného poslanca, ako bude hlasovať. Pravdou je, že transparentnejšie v histórii Košíc riaditelia podnikov ešte vybratí neboli.