Prejsť na obsah

Bez ochrany tváre do košickej MHD od pondelka nevstupujte

Mesto Košice vyzýva cestujúcich, aby od pondelka 16. marca v prostriedkoch košickej MHD nosili rúška, prípadne šatky, šály alebo iné podobné účinné ochranné pomôcky, ktoré môžu zamedziť prenos koronavírusu na iných cestujúcich alebo vodiča. Tieto sprísnené opatrenia v koordinácii s ďalšími krajskými mestami prijalo vedenie mesta Košice na rokovaní Krízového štábu mesta, ktoré sa uskutočnilo v nedeľu popoludní.

Primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) spolu s odbornými pracovníkmi magistrátu a príslušníkmi Mestskej polície navštívili ešte pred rokovaním Krízového štábu viaceré mestské časti vrátane Luníka IX a takisto aj niektoré nelegálne osady na území mesta.

Cieľom bolo monitorovanie situácie a aktualizácia poznatkov, akým spôsobom dokáže mesto zamedziť šíreniu nákazy koronavírusom aj u sociálne neprispôsobivých občanov. Práve tam vzniká najväčšie riziko rozšírenia nákazy kvôli nedodržiavaniu domácej karantény a zákazu zhromažďovania sa.

V miestnom rozhlase na Luníku IX budú od pondelka púšťať nahrávku o prevencii pred koronavírusom

V rámci preventívnych opatrení primátor nariadil starostovi Luníka IX Marcelovi Šaňovi (SRK), aby vysielal zvukovú nahrávku, v ktorej obyvateľom vysvetlia všetko potrebné okolo šírenia koronavírusu, spôsoby ako sa pre ním chrániť a aké hygienické štandardy musia dodržiavať. Nahrávku dodá mesto v slovenskom aj rómskom jazyku a následne sa bude opakovane púšťať v miestnom rozhlase.

Po dohode starosta mestskej časti poskytne štyroch pracovníkov, ktorí budú usmerňovať obyvateľov tohto sídliska, aby dodržiavali pokyny, pravidlá a boli k sebe ohľaduplní. Títo zamestnanci budú zároveň spolupracovať aj pri evidencii obyvateľov, ktorí sa v týchto dňoch môžu vrátiť zo zahraničia. 

Magistrát mesta Košice už od piatka 13. marca funguje v núdzovom režime s minimálnym počtom zamestnancov. Krízový štáb sa neustále zaoberá aj možnosťami zabezpečenia ďalších ochranných rúšok pre Košičanov a pre zamestnancov mesta, mestských častí, ktorí kvôli plneniu operatívnych povinností nemôžu pracovať z domu, ale sú aj naďalej fyzicky prítomní na úradoch.

Krízový štáb sa zaoberal aj uzatvoreniu detských ihrísk

V správe mesta Košice sa nachádza 206 detských ihrísk. V rámci ďalších preventívnych opatrení uzavrie mesto Košice všetky ihriská, na ktorých napriek nariadeniam vlády dochádzalo k zhromažďovaniu detí, čím sa zvyšovalo riziko prenosu nákazy.

Krízový štáb rokoval o riešeniach pre ľudí bez domova, ktorí majú problémy s tým, že sa nemôžu ísť najesť do výdajní stravy. Namiesto teplého jedla by im v spolupráci s Arcidiecéznou charitou mohli byť distribuované suché balíčky, ktoré im budú prideľované na konkrétnych miestach.

Zároveň primátor v zmysle štatútu mesta Košice aktivoval paragraf „Civilná ochrana a obrana“ a vyzve starostov v jednotlivých mestských častiach k aktualizácii zoznamov niektorých skupín obyvateľov ako sú napr. matky s deťmi, dôchodcovia, invalidi, osoby so zdravotným postihnutím a pod. Dôvodom je, aby im mesto v spolupráci mestskými časťami v prípade potreby vedelo okamžite poskytnúť pomoc. Mestské časti sú tiež podľa štatútu mesta povinné zabezpečiť prípravu obyvateľstva na sebaochranu a vzájomnú pomoc.

Primátor vyzval všetkých Košičanov k vzájomnej spolupatričnosti

„Vyzývame obyvateľov mesta, aby počas nasledujúcich dní boli k sebe ohľaduplní, všímali si susedov, či známych a ľudí, ktorí potrebujú pomoc. Všetkým by nám malo ísť o to, aby sme mohli pomôcť osamelým ľuďom, seniorom a matkám s deťmi s nákupmi, zabezpečením liekov, či iných vecí, ktoré sú potrebné k životu. Vzájomnou spolupatričnosťou môžeme zachrániť tých najslabších z nás,“ dodal primátor mesta.