Prejsť na obsah

Bilancujeme pomoc Ukrajine

Vojna na Ukrajine vypukla 24. februára. Mesto Košice veľmi promptne a bezodkladne zareagovalo na vzniknutú krízovú situáciu. Na mimoriadnom mestskom zastupiteľstve 2. marca prijali poslanci mesta spoločné vyhlásenie, odsudzujúce agresiu Ruska voči Ukrajine s adresnou výzvou na zachovanie mieru. Zároveň vytvorili dotačnú schému pre pomoc Ukrajine, zmenili štatút mesta Košice v súvislosti s poskytovaním niektorých dotácií a schválili materiálnu a finančnú pomoc partnerskému mestu Užhorod. „Mesto zabezpečilo materiálnu pomoc prostredníctvom Ukrajine prostredníctvom OZ Pomoc Ukrajine, pričom na tento účel vyčlenilo 100 tisíc eur. Za tieto peniaze boli nakúpené výstražné systémy Pavián pre mesto Užhorod, čo výrazne pomohlo zvýšiť bezpečnosť obyvateľov mesta pred prípadnými náletmi a bombardovaním,“ skonštatoval riaditeľ Mestského magistrátu v Košiciach Marcel Čop. Poslanci na marcovom zastupiteľstve schválili z rezervného fondu mimoriadnych situácií celkovú pomoc pre Ukrajinu vo výške 198 tisíc eur.

Mestom prešli státisíce utečencov

Od začiatku konfliktu prešlo našim mestom podľa odhadov až 200 tisíc odídencov z Ukrajiny. Približne 6 tisíc z nich ostalo v Košiciach. Na hroziacu humanitárnu krízu muselo mesto urýchlene reagovať. Najprv na Staničnom námestí a neskôr v priestoroch kúpaliska Červená hviezda vzniklo Centrum prvého kontaktu pre odídencov. „Začiatky boli chaotické. Bolo to niečo, čo bolo pre nás úplne nové. Nevedeli sme, do čoho ideme. Bola to situácia, s ktorou sme sa na území Slovenska alebo v rámci Európy nestretli prakticky od začiatku 2. svetovej vojny. Prílev utečencov bol zo začiatku veľmi veľký, denne prichádzali v tisícoch,“ spomína si splnomocnenec mesta Košice pre humanitárnu pomoc utečencom z Ukrajiny Roman Dohovič. Centrum doteraz poskytuje pomoc Ukrajincom pri hľadaní núdzového ubytovanie, jedlo, psychologickú pomoc, konzultačnú a právnu pomoc, základnú zdravotnú starostlivosť či telefónne karty slovenských operátorov pre udržanie kontaktu s blízkymi. „Ľudia, ktorí išli v prvej vlne vedeli, kam idú. Zväčša mali namierené k príbuzným, ktorých mali v rôznych štátoch Európy, takže cez Košice len prechádzali. Situácia sa však postupne začala meniť a zvýšil sa počet ľudí, ktorí chcú v našom meste ostať. Mnohí si už u nás našli prácu, deti im chodia do škôl či škôlok, no stále majú problém nájsť si vhodné dlhodobé obytovanie,“ dodáva Dohovič. Centrum prvého kontaktu aktuálne využíva 70 až 80 odídencov z Ukrajiny denne. Podľa Romana Dohoviča sa však môže situácia s blížiacou sa zimou výrazne zhoršiť.  

Priama humanitárna pomoc partnerským mestám

Košice pomohli aj prostredníctvom tzv. Nórskych fondov. Ako vedúci partner cezhraničného projektu „Mestá v rozšírenom Európskom priestore“, sme dokázali presmerovať 87 757 eur do humanitárnej pomoci na Ukrajinu. Z Košíc tak do Charkova a Užhorodu odišli 4 kamióny naložené tonami trvanlivých potravín, hygienických potrieb, oblečenia či zdravotníckych a pracovných pomôcok. „Chcem sa poďakovať Mestu Košice za humanitárnu pomoc, ktorú sme od vás dostali a bola pre nás veľmi dôležitá. Je to prvýkrát od vyhlásenia nezávislosti Ukrajiny, že sa naše mesto mohlo zúčastniť v procese cezhraničnej spolupráce. Nielen z pohľadu nášho mesta, ale aj celej východnej Ukrajiny je veľmi dôležité podporovať európsku integráciu. Vidím ako to inšpirovalo našich ľudí a verím, že spolu budeme súčasťou jednej veľkej európskej rodiny,“ uviedol v máji na tlačovej konferencii zástupca Charkovského mestského úradu Aleksandr Dvoekonko.

Pomohli firmy aj jednotlivci

Celkovo mesto Košice poskytlo mimoriadne na riešenie humanitárne krízy a na priamu pomoc Ukrajine 299 tisíc eur. Ďalších takmer 80 tisíc darovali jednotlivci, organizácie a firmy v rámci zbierok, ktoré organizoval mesto. Doteraz je pre darcov k dispozícii transparentný účet mesta s predĺženou platnosťou do marca 2023. Medzi najväčších darcov, ktorí pomohli zvládnuť krízu finančne ale aj materiálne patria spoločnosti - U. S. Steel Košice, TURIS, Ryba Košice, Eurobus, Pekáreň UNI a WCK - World Central Kirchen a ďalší. „Chceli by sme poďakovať firmám, ktoré nám darovali rôzne veci. Za mesto by som spomenul U. S. Steel, ktorý daroval mestu na zvládnutie tejto situácie postele v hodnote viac ako 150 000 €. Dostali sme od nich zhruba 1350 postelí, z ktorých 350 sme poslali na Ukrajinu a tisícka ostala pre potreby mesta. Ďakujeme však všetkým, aj tým, ktorí nám doniesli 2-3 fľaše s vodou a samozrejme desiatkam dobrovoľníkov,“ uzatvára Dohovič.